Természetes vitaminbomba. Csipkebogyó ital készítése
A vadrózsa termése, a csipkebogyó egyike a legjobb téli vitaminforrásoknak, főleg a C-vitamin tartalma jelentős. Sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, nyersen gyógybor, szörp és lekvár, illetve dzsem készítésére használják. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával növelik a szervezet ellenálló képességét. A csipkebogyó 60 Celsius-fok alatt őrzi meg C-vitamin tartalmát.
Szeptemberben kezd beérni, egész ősszel szüretelhető. Ha étkezési célra szeretnénk felhasználni, olyan helyről gyűjtsük, ahol nincsenek nagyobb légszennyezésnek kitéve. Csak piros, kemény bogyókat szedjük le. Ha nejlonzacskóba gyűjtjük, tegyük át tálba vagy kosárba, mert a nejlonban hamar penészesedésnek indul.
A friss termésből finom italt készíthetünk az alábbi módon.
A bogyókat 1-2 napig áztassuk hideg vízben hűvös helyen, hogy megpuhuljanak, majd az áztatóvízzel együtt turmixoljuk le. (Ha szükségesnek érezzük, friss hideg vizet is adhatunk hozzá.) Kétszer szűrjük le, és máris fogyasztható. Belekeverhetjük frissen facsart narancslébe, készíthető belőle smoothie, de magában is finom.
A készítési folyamat képekben
Fotó: Guttyán Mariann
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.