A passzívházakban nemigen kell fűteni! Az USA is felfedezte a német építési szabványt. Energiatakarékos ház Seattle-ből

Egyre több passzívház épül az USA-ban. A képeken látható 250 négyzetméteres modern családi ház is a német építési szabvány előírásai szerint létesült. A tervezők szerint 90 százalékkal kevesebb fűtési és primer energiát fogyaszt, mint a helyi építési szabályzat alapján újonnan létesült épületek.

A modern, energiatakarékos passzívházat a darmstadti Passivhaus Institut minősítette, vagyis minden szempontból megfelel a szabvány támasztotta követelményeknek.

A családi ház Seattle-ben valósult meg 2015-ben. A város az USA északnyugati partvidékén fekszik, Alaszka kapujaként szokták emlegetni; a telek enyhék, a nyarak kellemesek, a hőmérséklet-ingadozás alacsony. Sok eső esik egész évben, így építészeti szempontból a csapadékvíz elvezetése, a csapadék elleni védelem jelent kihívást.

A ház egyedi kivitelű homlokzati burkolatához helyi építőanyagot – cédrust – használtak. A nagyméretű, kiváló hőszigetelésű ablakok (passzívház-komponensek) és a fehér belső falfelületek a természetes fény maximalizálását szolgálják. A hővisszanyerős szellőztetőrendszer folyamatosan friss és tökéletesen szűrt levegőt biztosít minden helyiségben – az épületszerkezet légtömör.

A fotók kattintással nyithatók meg nagyobb méretben

 

Egy passzívházban télen sem kell horribilis fűtésdíjjal számolni; magyar passzívház-tulajdonosok állítják, hogy a fűtés havi 2-4 ezer forintból megúszható. Információink szerint a 2009-ben Szadán megépült első magyar minősített passzívház is évek óta megbízhatóan, alacsony rezsiköltséggel üzemel. 

Nemzetközi Passzívház Adatbázis >>

A német Passzívház Intézet által működtetett adatbázisban jelenleg 23 magyar minősített passzívház található  – ennél jóval több minősített passzívház épült Magyarországon. 

Gyakran ismételt kérdések a passzívházról >>

Forrás: www.mb-architecture.com | Fotók: Shea Pollard

 

hirdetés
1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] A passzívházakban nemigen kell fűteni! Az USA is felfedezte a német építési szabványt. Energ… […]

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × öt =

hirdetés