Világítótorony: környezetbarát, energiatakarékos lakóház

Lighthouse, azaz világítótorony néven vált világhírűvé az emblematikus, első zéró széndioxid-kibocsátású angol lakóépület, ami azért jelentős mérföldkő a környezettudatos épületek sorában, mert 2016-tól kizárólag nulla karbon emissziós épületek létesülhetnek az Egyesült Királyságban.

A szabályozás értelmében – hat fokozatú skálán – az új épületeknek egyre inkább meg kell közelíteni a célt: az energia- és víztakarékos építést.  Időközben az Európai Unió is csatlakozott a kezdeményezéshez: 2020-tól szándékozik bevezetni az előírást, ami alapjaiban változtatja meg az építészetet, amennyiben a tervek valóban megvalósulnak.

A 2007-ben megépített, íves, félnyeregtetős, kiváló hőszigetelő képességű, szélcsapdával ellátott Lighthouse elsőként érte el az angol skálán a hatos – legmagasabb – fokozatot. Számos innovatív megoldást tartalmaz.  Létrejötte bizonyítja: már jelenleg is elérhető a cél, a zéró karbon emissziós működés. A kísérleti lakóház egyszerre ad választ a környezetvédelmi, szociális és gazdasági kérdésekre. A Lighthouse új modellt kínál jövő lakóközösségei számára; a hagyományos lakóházakkal ellentétben ez az épület alig terheli a környezetet.

A „Világítótorony” egyszerű formájú, 40 fokos tetője a 46 négyzetméter felületű PV napelemek optimális elhelyezését biztosítja. A szerkezetet a Kingspan TEK építési rendszerével készítették, amely az építés idején hatályos előírásoknál jelentősen jobb hőszigetelést eredményezett. Az építészeti alapkoncepció egy nagyvonalú, nyitott, dupla légterű lakótér, amely a fényt felülről kapja. A  földszint + emelet + galéria szintezésű lakóház egy átlagos család kényelmes lakóhelye. Újszerű megoldásként a nappali a felső szintre került – itt a legjobban hasznosítható a fény -, míg a hálószobák a földszinten találhatóak, ahol kevesebb nappali fény szükségeltetik.

 

A szuperszigetelt épület kevés energiát igényel; a kiegészítő fűtést pellet-kazánnal, kombinált fűtő, és áramtermelő berendezéssel oldották meg. A megtermelt elektromos energia hálózatra visszatáplálható, ehhez jelentősen hozzájárulnak a tetőn elhelyezett integrált fotovoltaikus napelemek.  A tetőre telepített vákuumcsöves napkollektorok a melegvízkészítésben közreműködnek. A felhasznált építőanyagok újrahasznosított vagy fenntartható módon és alacsony energiafelhasználással előállított ökologikus építőanyagok; a víz- és szennyvízkezelés, valamint hulladékgazdálkodás kiemelt figyelmet kap.
A klímaváltozásra is gondoltak, amikor a passzív hűtést biztosító szélkéményt betervezték a házba. A szélkémény a visszatükrözött napfény révén a természetes világítást is biztosítja az épület magjában. A födémben elhelyezett fázisváltó anyag a passzív hűtésben közreműködik, eltárolva az éjszakai hűvösebb levegőt. A keleti és nyugati homlokzaton elhelyezett nyílászárókat kihajtható zsalugáterekkel, növényzettel és erkélyekkel árnyékolták. A nappali dupla légterében galériaszintet alakítottak ki, ami az otthoni munkavégzést, vagy a vendégfogadást teszi lehetővé.Az integrált gépészet víztakarékos szanitereket (maximum 80 liter vízfogyasztás/nap/fő), biomassza kazánt, PV elemeket (fotovoltaikus napelemek), hővisszanyerős szellőzést, napkollektorokat,  intelligens vezérlést és mérést tartalmaz. A rendszer azonnal jelez, ha bárhol az épületben energiapazarlás lép fel, ösztönözve a használókat a környezettudatos életvitelre. A világítástechnika 100 százalékosan  energiatakarékos: a ház egészében LED-eket alkalmaznak fényforrásként, a külső világítás mozgásérzékelős. A lakóház fűtésköltsége hozzávetőlegesen mindössze 30 ?/év – ennyit tesz ki a pellet költsége. Az épület fűtése közművektől függetlenül, fosszilis energia igénybevétele nélkül megoldható. Az elektromos-energiaellátást teljes mértékben megtermeli a ház, elektromos energiaköltséggel gyakorlatilag nem kell számolni.
Az épület környezettudatos építőanyagokkal valósult meg. A teherhordó szerkezet faváz; szelídgesztenye külső deszkaburkolattal készült a homlokzat; a belső padlóburkolat természetes gumipadló és gyapjú szőnyegpadló. A tervezés energiamodellezése SAP2 degree day módszerrel történt. Az épület a BREEAM3 minősítési rendszer szerint is kiváló paraméterekkel rendelkezik, és nem csak energetikailag kiváló, de a víztakarékosság szempontjai szerint is. WC-öblítésre visszaforgatott szürkevizet  használnak; mosásra és öntözésre az esővizet hasznosítják, melyet föld alatti tartályban tárolnak.
Tervező: Alan Shingler, Sheppard-Robson Építésziroda, London
Mérnökök: ARUP
Hasznos alapterület: 93 m2
Falak U-értéke: 0,11 W/m2K TEK System, 284 mm
Nyílászárók U-értéke: 0,70 W/m2K, fa tokszerkezet, gáztöltésű, háromrétegű
Üvegezési arány: 18%
Hőviszanyerés hatékonysága: 88%
Légtömörség: 1,0 m3/h 50Pa-1
Kiegészítő hőigény: 2 kW
Megújuló energiatermelés: 4,7 kW
Napkollektor: 4 m2 vákuumcsöves rendszer
Háztartási berendezések: A++ energiatakarékos
Energiacimke: A++

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

10 + nyolc =

hirdetés