Vitalizáló csemegék: mézben eltett dió, törökmogyoró
Mézes dió. Ez a régóta ismert házi csemege igazi energiabomba, értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz. Törökmogyorót is tarthatunk mézben.
A mézes dió vagy mogyoró kalóriabomba is; naponta 1 teáskanálnyi adag bőven elegendő belőle, ha a vonalainkra szeretnénk vigyázni.
A méz
Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás, rendkívül gyorsan felszívódik, máj- és hasnyálmirigy kímélő táplálék. Nyolcvan százaléka szőlőcukor és gyümölcscukor, jól helyettesíthető vele a répacukor. Szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van – a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne. A méz 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint tartalmaz. Jelentős B-vitamin forrás (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12), A-, E- és C-vitaminban is gazdag, folsav tartalma is jelentős. Immunerősítő, baktériumölő hatású. A sötétebb színű mézek gazdagabbak ásványi elemekben: vasban, rézben, mangánban. A gyerekek egy éves kor után fogyaszthatják.
A méz hosszú évekig megőrzi a minőségét – célszerű sötét, hűvös helyen tárolni. A megszilárdult, kristályosodott mézet állítsuk nem túl meleg – 40 fokos – vízfürdőbe, és újra folyékony halmazállapotú lesz.
A dió
Legtöbbször egy finom sütemény jut az eszünkbe, leginkább a karácsonyi bejgli. Pedig jótékony hatása igazán nyersen érvényesül, hiszen így megtartja vitamin- és ásványi anyag tartalmát.
A dióbélnek kiemelkedően magas a vitamintartalma: jelentős A-, B5- és C-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban – főleg kálium-, foszfor- és kalciumtartalma jelentős -, ezért is érdemes fogyasztanunk. Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Parazitaölő, vértisztító hatású. Hatékonyan erősíti a legyengült, beteg szervezetet. Száraz, hűvös helyen sokáig tárolható, így rágcsálható egész évben. Tárolhatjuk mézben is, finom csemege.
A törökmogyoró
A törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Jelentős fehérjeforrás, magas a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Gazdag E-vitaminban, s megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B-vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.