Quinoa, te drága! Meghódította Európát a perui álgabona. Desszert, köret, saláta is készíthető indiánkölesből
A quinoa (kinoa) Dél-Amerikából származik, a Chenopodium quinoa (rizsparéj) növény magja. Álgabona, amely rizsparéjként, indiánkölesként, amerikai rizsként is ismerős lehet. (Amióta megjelent a svéd lakberendezési áruház éttermi kínálatában, egyre többen fedezik fel.) A gabonafélékhez – rizs, bulgur, köles, kuszkusz – hasonlóan használható fel. Fontos tulajdonsága, hogy laktóz- és gluténmentes élelmiszer, fehérjetartalma kiemelkedő. Mivel az íze semleges (kissé a dióra emlékeztet), édesen és sósan is elkészíthető – kásának, köretnek, saláták dúsításához egyaránt remek választás.
Egyetlen szépséghibája, hogy meglehetősen drága, fél kiló fehér quinoáért 1200-1500 forintot is elkérnek. Nagyobb élelmiszer áruházakban és a piacokon olcsóbban is kifoghatjuk, érdemes feltérképezni a helyi kínálatot.
Quinoa kása
(a hozzáadott folyadék mennyiségétől függően főzhetjük pergősre vagy ragacsosra – a hozzávalókból a lágyabb változat készíthető el)
Hozzávalók
fél bögre (1,5 dl) quinoa
3,5 dl tej (növényi tejjel is elkészíthető, a kókusz- vagy a mandulatej nagyon jó hozzá)
1-2 evőkanál méz (vagy cukor/édesítő ízlés szerint)
pár csepp vanília kivonat v. 1 ek vaníliás cukor
1 csapott mk fűszer: őrölt fahéj és őrölt kardamon keveréke
A szűrőbe tett quinoát folyóvíz alatt mossuk át. Tegyük az összes hozzávalót egy kisebb lábasba, forraljuk fel, majd takarék lángon főzzük 15-20 percig. Időnként keverjük meg. A főzésidő letelte után fedő alatt hagyjuk 5-10 percig állni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.