Kuszkusz salátához, köretnek, desszertnek
A kuszkusz Északnyugat-Afrikából származik, a berberek találták fel a ma már világszerte ismert és kedvelt tésztaspecialitást. A kuszkusz alapja durumbúza-dara. A meggőzölt darát meghempergetik lisztben – ettől a dara térfogata a sokszorosára nő -, majd kiszárítják. Az üzletekben az előgőzölt változata kapható. Semleges íze miatt változatosan, gyorsan elkészíthető. Fogyaszthatjuk laktató, zsírszegény köretként, friss salátát dúsíthatunk vele, és édességet is készíthetünk belőle.
A kuszkuszt leginkább a bulgurhoz, a durvább szemű búzatörethez, vagy a nálunk ismert tarhonyához lehetne leginkább hasonlítani.
Hogyan készül a sós változat?
Finom szemcséjű, előgőzölt változatát forrásban lévő, olívaolajjal, sóval ízesített vízbe keverjük, majd – a lekapcsolt tűzhelyen – fedő alatt 10 percig pároljuk. A kuszkusz ez idő alatt magába szívja a vizet, s köretként máris szervírozható. A víz mennyiségétől függ, hogy pergős vagy kásaszerű köretet kapunk. A pergős változatnál 1:1 arányban használnak kuszkuszt és vizet – 1 bögre kuszkuszt 1 bögre víz hozzáadásával gőzölnek. A legjobb szerintünk, ha a víz aránya 1,5. A víz helyettesíthető húslevessel; a kuszkuszt párolás előtt összekeverhetjük apróra vágott zöldfűszerrel (koriander, petrezselyem), így karakteresebb köretet kapunk kapunk.
Mivel ízesíthetjük a köretet?
Mártások, sült húsok, párolt zöldségek mellé nagyon jól passzol. A lecsót is dúsíthatjuk kuszkusszal. Friss salátákba keverhetjük, így laktatóbb.
Hogyan készül az édes változat?
Ha desszertalapnak használjuk, a vizet tejjel helyettesítsük, a tejet mézzel/cukorral ízesítsük. A kuszkuszt összekeverhetjük mazsolával, apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, mogyoróval, mandulával, dióval. Az édes kuszkuszhoz jól illenek a frissen készített gyümölcsszószok.
Nyitókép: Fiammetta Paloschi
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.