Így készül a házi hájas rétes!

A rétes természetesen elkészíthető bolti leveles tésztából is, de házi tésztával az igazi.

Hozzávalók a tésztához

50 dkg darált háj

70 dkg liszt

2 tojás sárgája

2 evőkanál tejföl

1 kávéskanál cukor

1/2 evőkanál só

2 kanál ecet

2,5 dl szénsavas ásványvíz

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A hájat hideg vízben áztatjuk legalább egy órán át, majd papírtörlővel leszárítjuk, a hártyákat eltávolítjuk róla, és húsdarálón ledaráljuk. Hozzászitálunk 15 dkg lisztet, átgyúrjuk, majd félretesszük.

A többi alapanyag hozzáadásával rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.

A tésztát kinyújtjuk, s elkezdjük a tészta hajtogatását a következő sorrendben.

1. Fentről lefelé behajtjuk a tésztát nagyjából a közepéig

2. Aluról felfelé felhajtjuk a maradék részt (a fenti hajtás tetejére)

3. Tetszőleges oldalról behajtjuk kb. a tészta feléig

4. A hajtogatást a másik oldalról is megismételjük

Húsz perc pihentetés után kinyújtjuk a tésztát és megismételjük a hajtogatást. Fontos hogy hajtogatásnál a sorrendet ne cseréljük fel! Újabb húsz perc pihentetés után még egyszer megismételjük a hajtogatást.

A tésztát osszuk kétfelé, formáljunk hengert belőle, vágjuk félbe, majd megint félbe. Négy kisebb réteshez való tésztát kapunk.

Ha nem rétest szeretnénk készíteni, a tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjuk fel kisebb téglalapokká, a közepébe tegyünk egy teáskanál sütésálló lekvárt, hajtsuk félbe, kicsit nyomkodjuk le a széleinél, s már süthető is!

Rétesnél laponként kb. 20-25 dkg töltelékkel számoljunk. Készíthetjük túrós, mákos, diós, káposztás, diós-aszalt szilvás töltelékkel.

Ha a tésztát feltekertük, ecsettel kenjük rá tejfölt, ettől szép pirosra sül, és nem szárad ki.

Forró sütőben süssük szép pirosra.

A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír sütés közben megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapadását. Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tésztarétegeket.

A tésztát hengeré formázva, zsírpapírba és alufóliába tekerve, mélyhűtőben tárolhatjuk. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.

 

Tuska Margó

by Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − nyolc =

hirdetés