Így készül a házi hájas rétes!
A rétes természetesen elkészíthető bolti leveles tésztából is, de házi tésztával az igazi.
Hozzávalók a tésztához
50 dkg darált háj
70 dkg liszt
2 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
1/2 evőkanál só
2 kanál ecet
2,5 dl szénsavas ásványvíz
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A hájat hideg vízben áztatjuk legalább egy órán át, majd papírtörlővel leszárítjuk, a hártyákat eltávolítjuk róla, és húsdarálón ledaráljuk. Hozzászitálunk 15 dkg lisztet, átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi alapanyag hozzáadásával rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.
A tésztát kinyújtjuk, s elkezdjük a tészta hajtogatását a következő sorrendben.
1. Fentről lefelé behajtjuk a tésztát nagyjából a közepéig
2. Aluról felfelé felhajtjuk a maradék részt (a fenti hajtás tetejére)
3. Tetszőleges oldalról behajtjuk kb. a tészta feléig
4. A hajtogatást a másik oldalról is megismételjük
Húsz perc pihentetés után kinyújtjuk a tésztát és megismételjük a hajtogatást. Fontos hogy hajtogatásnál a sorrendet ne cseréljük fel! Újabb húsz perc pihentetés után még egyszer megismételjük a hajtogatást.
A tésztát osszuk kétfelé, formáljunk hengert belőle, vágjuk félbe, majd megint félbe. Négy kisebb réteshez való tésztát kapunk.
Ha nem rétest szeretnénk készíteni, a tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjuk fel kisebb téglalapokká, a közepébe tegyünk egy teáskanál sütésálló lekvárt, hajtsuk félbe, kicsit nyomkodjuk le a széleinél, s már süthető is!
Rétesnél laponként kb. 20-25 dkg töltelékkel számoljunk. Készíthetjük túrós, mákos, diós, káposztás, diós-aszalt szilvás töltelékkel.
Ha a tésztát feltekertük, ecsettel kenjük rá tejfölt, ettől szép pirosra sül, és nem szárad ki.
Forró sütőben süssük szép pirosra.
A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír sütés közben megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapadását. Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tésztarétegeket.
A tésztát hengeré formázva, zsírpapírba és alufóliába tekerve, mélyhűtőben tárolhatjuk. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.