Paradicsomos raguval töltött cannelloni
A cannelloni egy 8-10 cm hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, cső alakú tészta. Főzés nélkül használhatjuk fel egytálételek készítéséhez. A paradicsomos raguval töltött cannelloni ízvilága a húsos lasagnéra hasonlít. Népszerű húsmentes változata az olaszoknál ricottás-spenótos töltelékkel készül.
Hozzávalók 4 személyre
Raguhoz
15-16 canelloni tészta (közepes jénai tálban készítettük)
40 dkg darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 csapott ek bazsalikom, oregánó keveréke
1 tk őrölt paprika
1 tk steak fűszersó
3-4 ek olívaolaj
400 ml paradicsomszósz
1 nagy aranyfácán paradicsomsűrítmény
Besamel mártáshoz
3 dkg vaj
4 ek rizsliszt
2,5 dl tej
csipetnyi szerecsendió, só, bors
Szóráshoz sajt
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát az olívaolajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált marhahúst; ízesítjük a sóval, borssal, majd közepes hőfokon kb. 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a paradicsomsűrítményt, és a többi fűszert és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Viszonylag híg ragut kapunk, a paradicsomot a tészta felveszi, jobb íze lesz és könnyebben megpuhul.
Készítsük el a besamelt: a vajat tegyük egy kis lábasba, olvasszuk fel. Adjuk hozzá a rizslisztet (búzaliszttel is elkészíthető), keverjük össze, s mielőtt megpirulna, öntsük fel langyos tejjel. Keverjük csomómentesre.
A cannellonit – a lasagne tésztához hasonlóan – nem kell megfőzni. A paradicsomos ragut kiskanállal vagy nyomózsák segítségével töltsük a tésztacsövekbe.
A sütőedény aljára adagoljuk a besamel mártás felét, erre helyezzük sorba a megtöltött cannellonit. Az első tésztaréteget kenjük meg a raguval, majd rakjuk ki a második sort. Locsoljuk meg a maradék besamel mártással, egyenletesen oszlassuk el a tésztán. A besamelt meghinthetjük friss parmezánnal.
Előmelegített sütőben süssük kb. fél óráig, majd a tésztát a kikapcsolt sütőben kb. negyed órán át tartsuk alufólia alatt, így a tészta biztosan megpuhul.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.