Citromfát nevelünk. Egyévesek múltak a telet és a tavaszi átültetést túlélő facsemeték

A citrusok nemcsak a termésük miatt szerethetők; lenyűgöző dísznövények, kellemes az illatuk. Általában öntermékenyek; fel lehet nevelni őket magról, de a termésre gyakran 8-12 évet kell várni. A bolti citrusok magjait is elültethetjük – nagy eséllyel kicsíráznak és növekedésnek indulnak. A terméshozatal feltétele a megfelelő életfeltételek biztosítása mellett az oltás vagy a szemezés. Megfelelő gondozás mellett a citrusok 4-5 év alatt 1-1,5 méteres magasságot is elérhetik.

Az álmunk egy (vagy több) saját nevelésű citromfa. Boltban vásárolt citrom magjait 2015. júniusában ültettük el, pár napos magáztatás után. – A folyamatot dokumentáljuk és bemutatjuk a magazinon, bízva abban, hogy sikerrel járunk – írtuk egy éve. Azóta több összeállításban megmutattuk, hogyan fejlődnek a növények. Mi a helyzet most?

Képekben

citromfa20160715_1

citromfa20160715_2

citromfa20160715_3

citromfa20160715_4

citromfa20160715_5

Tapasztalatok

A 20 darab elültetett magból kifejlődött növények egy része túlélte a kritikus első telet a lakásban. Április végén, az éjszakai fagyok elmúltával ismét kikerültek a szabadba, ám az életerős állomány addigra jócskán megcsappant: húszból kilenc magoncot tudtunk átültetni egy nagy kaspóba. Az átültetést két facsemete sajnos nem élte túl. A hét magonc viszont erőre kapott. Növekednek (inkább terebélyesednek), újabb és újabb hajtásokat hoznak. Magasságuk továbbra is 15-30 centi. A terasz napos helyére kerültek, általában minden nap kapnak kevés vizet (locsolással), ha pár nap kimarad, nem sínylik meg. Hetente 1-2 alkalommal kapnak Vitaflóra tápoldatot. A magoncok leveleiről a szabadban hamar eltűntek a takácsatkák – a kártevők télen, a lakásban támadták meg a növényeket.

Különösebb teendő nincs a fanövendékekkel, lassan, de biztosan fejlődnek. Időjárástól függően október elején, közepén ismét beköltöznek a lakásba.

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó cikkek

Hogyan nevelhetünk magról citromfát?

A képre kattintva láthatók az összeállítások

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenkilenc =

hirdetés