Azték zsálya, az újra felfedezett szuperélelmiszer. Chia puding készítése
A chia mag az utóbbi években szuperélelmiszerként robbant be a köztudatba; a kilencvenes években kezdték újra termeszteni Dél-Amerikában, azóta meghódította a világot.
Az azték zsályának is nevezett chia magot a dél-amerikai őslakosok többek között lisztként használták, olajat is préseltek belőle, vagy egyszerűen vízzel keverve fogyasztották. Ásványi anyag, omega3 és omega6 zsírsav tartalma kiemelkedő, kiváló antioxidáns, kalóriatartalma ugyanakkor rendkívül alacsony. A chia mag különlegességge, hogy magába szívja a nedvességet, perceken belül zselés állagúvá alakul. Már egészen kevés mennyiség elfogyasztása is a jóllakottság érzetét adja. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Bár a chia mag könnyen felszívódik, napi fogyasztásra 15 g (kb. 2 evőkanál) az ajánlott mennyiség. A nap bármely szakában fogyaszthatjuk, reggelire különösen ideális.
Chia puding
A semleges ízű magokat fogyaszthatjuk müzlivel, gabonapehellyel; keverhetjük joghurtba, tejbe, kefirbe, turmixitalba. Készíthetünk belőle édes pudingot is.
Két deci tejhez (ami lehet tehéntej, mandula-, rizs- vagy kókusztej stb.) keverjünk 2 evőkanál chia magot. Ízesítsük édesítőszerrel vagy mézzel, adhatunk hozzá kevés vanília aromát is. Tegyük hűtőbe 1-2 órára (vagy akár éjszakára). A magok magába szívják a tejet, a keverék kocsonyás állagúvá válik. Fogyasztás előtt szórjuk meg friss gyümölccsel.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Kapcsolódó összeállítás
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.