A veszélyes hármas: búza, árpa, rozs. Amikor a gabona lassan ölő méreg. Cöliákia és gluténmentes étrend

hirdetés

hirdetés

Sokan úgy tekintenek a gluténmentes étkezésre, mint aktuálisan felkapott gasztrotrendre, melyet az emberek nyomós ok nélkül, pusztán hóbortból követnek. Bár a gluténérzékenység a finomított élelmiszerek korában egyre több embert érint, tömeges érintettségről nem beszélhetünk.

Tapasztalatok sokasága bizonyítja azonban azt, hogy a glutént tartalmazó élelmiszerek, ételek kiiktatása kedvező folyamatokat indít el azoknál is, akik nem lisztérzékenyek; enyhíti az adott betegség tüneteit, segíti az ideális testsúly elérését és megtartását, sokan számolnak be laboreredményeik általános javulásáról is.

Míg a gluténmentes étkezés a gluténérzékenyek számára alapvető fontosságú az élhető, egészséges élethez, addig másoknak vonzó, életminőséget javító alternatívát jelent.

Általánosságban elmondható, hogy akik valamilyen egészségügyi ok folytán kénytelenek napi szinten az étrendjükre ügyelni, a tiltott élelmiszerek ellensúlyozásaként, a megfelelő tápanyagbevitel érdekében tudatosabban, egészségesebben és sokoldalúbban táplálkoznak az ún. mindenevőknél. A mindenevőkkel szemben a másik végletet a mindenmentes étrenden élők képviselik, akik nem fogyasztanak glutén-, tej-, tojás-, élesztő tartalmú ételeket, húst, szóját, esetenként még olajos magvakat sem. Ne tekintsünk erre sem úri hóbortként! Nem ritka, hogy gyerekek és felnőttek egészségügyi okok miatt kénytelenek laktóz-, tojás- és gluténmentes étrendet tartani életük végéig; halmozott probléma, ha érzékenységük kiterjed az olajos magvakra is.

Mi is a gluténérzékenység, a cöliákia?

A cöliákia egy autoimmun betegség, amely miatt a szervezet antitestekkel reagál a gluténre. Körülbelül százból egy embert érint világszerte. Egyetlen gyógymódja, hogy a glutént teljes mértékben kiiktatjuk az étrendből. Életünk végéig. A glutén egy fehérje, amely a búzában, árpában és rozsban található meg, valamint számos feldolgozott élelmiszerben.

A cöliákia – lisztérzékenység – a vékonybelet károsítja, és kellemetlen tüneteket okozhat, például émelygést, puffadást, hasmenést, székrekedést. A bélrendszer károsodása miatt nem szívódnak fel megfelelően a tápanyagok, ami további tüneteket eredményez, például fáradtságot, fejfájást, aftákat, hajhullást, vérszegénységet, csontritkulást, fogyást stb. Súlyos alultápláltság alakulhat ki. A tünetek rendkívül sokfélék lehetnek, sokszor nem is merül fel, hogy lisztérzékenység áll a háttérben, ezért fontos, hogy diagnosztizálják.

A cöliákiát szakorvosi, főként gasztroenterológusi vizsgálattal lehet diagnosztizálni.

A glutén nemcsak a búzában, árpában és rozsban található meg, hanem számos feldolgozott élelmiszerben is, melyek kis mennyiségben tartalmazzák ezt a három gabonafélét, illetve ezek származékait. A zab gyakran szennyezett gluténnel, mert ugyanazokban az üzemekben csomagolják, mint a búzát, árpát és rozst, ezért a legtöbb cöliákiás a zabot sem fogyaszthatja (kivéve, ha a a termék feliratán külön jelzik, hogy az adott gabonaféle gluténmentes).

Mindenképpen tartalmaznak glutént tehát azok az élelemszerek, melyek búzából, árpából, rozsból készülnek, így a kenyér, édes és sós kekszek, gabonapehely, tészta, liszt, süteményfélék, torták…stb. Glutént tartalmaz minden főtt, sült étel is, melyhez búza- vagy rozslisztet használunk fel: a panírozott húsok éppúgy, mint a búzaliszttel behabart levesek, fasírtok. Az árpa tartalmú ételeket, italokat is kerülni kell, a gluténérzékenyek sört sem fogyaszthatnak.

A gluténérzékenység kiderítését, a gluténmentes életmódot, az arra való átállást számos magyar nyelven elérhető információ segíti. Az önsegítő szerveződések közül az egyik legaktívabb csoport a Facebookon érhető el, a zárt csoport neve Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok; a csoporttagok a recepteken túl számos saját tapasztalatot is megosztanak egymással. A gluténnel kapcsolatba hozható rendellenességeket ismerteti áttekinthető módon az alábbi linken elérhető táblázat >>

Aki a tünetek alapján arra gyanakszik, hogy érzékeny a gluténre, érdemes bejelentkeznie háziorvosi konzultációt követően szakorvosi vizsgálatra. A témában szerteágazó és hiteles tájékoztatást ad a glutén-intolerancia (cöliákia) információs portál, mely a www.glutenerzekeny.hu webcímen található.

Érdemes követni a gluténmentes étrenden élők gasztroblogjait is, ezek közül Malena konyháját ajánljuk.

A közelmúltban megjelent A 100 legjobb gluténmentes étel – Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel c. kiadvány ugyancsak hasznos alapinformációkat tartalmaz. A kötet részletesen bemutatja a gluténérzékenyek által fogyasztható gabonákat és liszteket, hüvelyeseket, dióféléket és olajos magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket, hús-, hal- és tejtermékeket. Már a felsorolás is megnyugtató: a gluténmentes étrend nem egyenlő az önsanyargatással! Változatos, kiegyensúlyozott és élvezetes lehet a táplálkozásunk. Van, aki nem lisztérzékeny, mégis gluténmentes étrendet tart, és egyre többen vannak, akik a glutént ki akarják iktatni.

glutenmenteskenyer
A gluténérzékenyek is fogyaszthatnak/süthetnek például kenyeret gluténmentesek számára összeállított lisztkeverékből
peanut-butter-1164861_640
A süteményekről sem kell lemondani, csak figyelni kell az összetevőkre. A fotón gluténmentes mogyoróvajas keksz látható

Receptajánló A 100 legjobb gluténmentes étel c. kiadványból

Paradicsomos húsgombóc

paradicsomoshusgomboc

Hozzávalók 4 adaghoz

A mártáshoz

1 (800 g) konzerv felkockázott paradicsom

5 gerezd zúzott fokhagyma

2 tk szárított oregánó

2/3 csésze olívaolaj

1/2 teáskanál só

friss felaprított petrezselyem és frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

A húsgombóchoz

1 kis fej aprított v. lereszelt vöröshagyma

1 nagy alaposan megmosott citrom finomra reszelt héja

2 gerezd zúzott fokhagyma

2 tk szárított oregánó

1 tk só

3/4 tk bors

1 nagy tojás fehérje felverve

1/2 kg darált sertéshús

200 g darált marhahús

1/4 csésze őrölt chiamag

Elkészítés

Egy kis tálban keverjük össze a hagymát, a citromhéjat, a fokhagymát és az oregánót a sóval, borssal és tojásfehérjével.

Egy nagy tálban keverjük össze a sertés- és marhahúst. Adjuk hozzá a tojásfehérjés keveréket, és villával dolgozzuk jól össze. Miután a chiamagot beleszórtuk, hagyjuk állni.

Eközben tegyük nagy lábasba a paradicsomot, a fokhagymát és az oregánót, valamint az olajból 1/4 csészényit és a sót. Forraljuk fel, majd fedő nélkül 30 percig hagyjuk rotyogni, míg besűrűsödik.

Gyúrjunk a húsos masszából 20 húsgombócot, addig formázzuk a tenyerünkben, míg összeáll.

A maradék olajat hevítsük fel egy nagy serpenyőben. Helyezzük bele a húsgombócokat és gyakori forgatás mellett pirítsuk aranybarnára. Papírtörlőn itassuk le róluk a zsiradékot, majd tegyük a gombócokat a paradicsomszószba és főzzük még 5 percig.

Szedjük a paradicsomszószt és a húsgombócokat tányérokra, hintsük meg petrezselyemmel és parmezán sajttal tálaljuk.

glutenmentes

Alexandra Kiadó, 2016, 224 oldal, ISBN: 9789633576366

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás