Darált hússal rakott zöldségek
A felhasznált zöldségek: karalábé, brokkoli, karfiol. Saját recept, ízlés szerint variálható, húsmentes változatban is elkészíthető.
Hozzávalók (4-6 személyre, 38×18 cm sütőtálhoz)
2 közepes karalábé keresztben félbevágva, sós vízben előfőzve
1 kis fej brokkoli – rózsáira szedve, sós vízben előfőzve
1/2 fej karfiol – rózsáira szedve, sós vízben előfőzve
400 g darált marhahús
1 tojás (elhagyható – a tojást a kész, kissé kihűlt darált húshoz keverhetjük)
15 dkg rizs
1 közepes vöröshagyma
2 + 1 gerezd fokhagyma
1 kis doboz tejföl
2 kis doboz natúr (görög vagy más krémesebb) joghurt
5 dkg reszelt sajt
só, bors, kurkuma, őrölt kömény, őrölt csemegepaprika, flekken fűszersó
Elkészítés
A félbevágott karalábét, a rózsáira szedett karfiolt és a brokkolit félkeményre főzöm.
Megpárolom a rizst, amikor felöntöm vízzel, kevés sót és egy fél teáskanálnyi kurkumát teszek bele. Nem főzöm meg teljesen, félkészre párolom; mielőtt a sütőtálba teszem, kb. fél pohárnyi vizet adok hozzá, hogy a rizs sütés közben is tudjon felvenni folyadékot, ne száradjon ki.
Elkészítem a darált húst. Eegy apróra vágott vöröshagymát és két zúzott fokhagymát kevés olívaolajban megdinsztelek, hozzáadom a darált húst, az ízesítőket és a fűszereket és fedő alatt párolom kb. 10 percig. A fűszerezés ízlés kérdése, én általában negyed kávéskanálnyi őrölt fekete borsot, fél kávéskanálnyi őrölt köményt, kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát, kb. egy teáskanálnyi flekken fűszersót adok hozzá. A húst a rizsre rétegezem, keveset meghagyok belőle, hogy a közepén kivájt karalábéba jusson.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
A darált húsra sorakoztatom az előfözött zöldségeket, de úgy is jó, ha a zöldség kerül előbb a rizsre, s erre a darált hús (variálhatjuk is ezeket).
Az egészet nyakon öntöm a tejföl és a joghurt keverékével. A joghurtba és a tejfölbe egy zúzott fokhagymát keverek. Megszórom reszelt sajttal. Előmelegített tepsiben sütöm kb. 35 percig.
Fotó, recept: Életszépítők, Ymon
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.