Háromféle alaplé és a mentás-bazsalikomos zöldborsó krémleves receptje
Az alaplé készítése időigényes, de megéri a fáradságot, mivel egy nagy adag – 3 liter – alaplé négy különböző leveshez elegendő, és mártásokhoz is felhasználható. Az alaplé fagyasztható, így bármikor gyorsan rendelkezésre áll a krémlevesekhez.
Három fő alaplevet különböztetünk meg, a főzési idő eltérő, de a folyamat ugyanaz. Alapszabály: brokkolit, káposztát, karfiolt, céklát, burgonyát sose tegyünk bele, ám ezen felül szabadon variálhatjuk a zöldségeket, fűszereket.
Hozzávalók 3 liter alapléhez
2 fej vöröshagyma meghámozva, vastagon felkarikázva
2 póréhagyma
2-3 sárgarépa
2-3 fehérrépa
3 szál angolzeller
3 babérlevél
10-15 egész fekete bors
6 szál kakukkfű
csont, aszerint, hogy csirke- vagy marhaalaplevet készítünk: 1 kg csirkefarhát – 2 kg marhacsont
Elkészítés
A zöldségalapléhez egyszerűen öntsük fel a zöldségeket 4 liter hideg vízzel és főzzük közepes lángon kb. 40 percig. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük át. Forraljuk fel újra, majd forraljuk addig, amíg 3 literre nem sűrűsödik.
A csirke- vagy marhaalapléhez mossuk meg a csontokat. Tegyük a csontokat egy nagy fazékba, öntsük fel 4 liter hideg vízzel, közepes lángon kezdjük főzni. A képződő habot szűrjük le róla, majd adjuk hozzá a zöldségeket és főzzük. A csirkealaplé hamarabb elkészül, egy másfél-két óra elegendő neki, a marhaalaplevet 2-3 óráig főzhetjük.
Hagyjuk kihűlni, ezután szűrjük át.
Az alaplé hűtőben napokig eltartható. Adagonként, 7 decis – 1 literes adagokban műanyag dobozban le is fagyasztható.
Mentás-bazsalikomos zöldborsó krémleves
Hozzávalók
7,5 dl zöldségalaplé
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 ek olívaolaj
50 dkg mirelit zöldborsó
8-10 friss bazsalikomlevél
4-5 mentalevél
só, bors
Elkészítés
Az alaplét forraljuk fel egy lábasban.
A hagymát pirítsuk meg az olívaolajon, ha már pirulni kezd, adjunk hozzá 1 evőkanál vizet. Tegyük bele a zöldborsót, öntsük hozzá a forró alaplét és főzzük kb. 10 percig.
Adjuk hozzá a fűszernövényeket és turmixoljuk össze.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Díszítsük menta- vagy bazsalikomlevéllel.
Könyvajánló
Kathryn Bruton: Karcsúsító levesek – 80 ínycsiklandó recept 300 kalória alatt. Kossuth Kiadó, 2018
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.