Háromféle alaplé és a mentás-bazsalikomos zöldborsó krémleves receptje

Az alaplé készítése időigényes, de megéri a fáradságot, mivel egy nagy adag – 3 liter – alaplé négy különböző leveshez elegendő, és mártásokhoz is felhasználható. Az alaplé fagyasztható, így bármikor gyorsan rendelkezésre áll a krémlevesekhez.

Három fő alaplevet különböztetünk meg, a főzési idő eltérő, de a folyamat ugyanaz. Alapszabály: brokkolit, káposztát, karfiolt, céklát, burgonyát sose tegyünk bele, ám ezen felül szabadon variálhatjuk a zöldségeket, fűszereket.

Hozzávalók 3 liter alapléhez

2 fej vöröshagyma meghámozva, vastagon felkarikázva

2 póréhagyma

2-3 sárgarépa

2-3 fehérrépa

3 szál angolzeller

3 babérlevél

10-15 egész fekete bors

6 szál kakukkfű

csont, aszerint, hogy csirke- vagy marhaalaplevet készítünk: 1 kg csirkefarhát – 2 kg marhacsont

Elkészítés

A zöldségalapléhez egyszerűen öntsük fel a zöldségeket 4 liter hideg vízzel és főzzük közepes lángon kb. 40 percig. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük át. Forraljuk fel újra, majd forraljuk addig, amíg 3 literre nem sűrűsödik.

A csirke- vagy marhaalapléhez mossuk meg a csontokat. Tegyük a csontokat egy nagy fazékba, öntsük fel 4 liter hideg vízzel, közepes lángon kezdjük főzni. A képződő habot szűrjük le róla, majd adjuk hozzá a zöldségeket és főzzük. A csirkealaplé hamarabb elkészül, egy másfél-két óra elegendő neki, a marhaalaplevet 2-3 óráig főzhetjük. 

Hagyjuk kihűlni, ezután szűrjük át. 

Az alaplé hűtőben napokig eltartható. Adagonként, 7 decis – 1 literes adagokban műanyag dobozban le is fagyasztható.

Mentás-bazsalikomos zöldborsó krémleves

Hozzávalók

7,5 dl zöldségalaplé

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

1 ek olívaolaj

50 dkg mirelit zöldborsó

8-10 friss bazsalikomlevél 

4-5 mentalevél

só, bors

Elkészítés

Az alaplét forraljuk fel egy lábasban.

A hagymát pirítsuk meg az olívaolajon, ha már pirulni kezd, adjunk hozzá 1 evőkanál vizet. Tegyük bele a zöldborsót, öntsük hozzá a forró alaplét és főzzük kb. 10 percig. 

Adjuk hozzá a fűszernövényeket és turmixoljuk össze.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Díszítsük menta- vagy bazsalikomlevéllel.

Könyvajánló

Kathryn Bruton: Karcsúsító levesek – 80 ínycsiklandó recept 300 kalória alatt. Kossuth Kiadó, 2018

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =

hirdetés