Sokmagvas-zabpelyhes túrópogácsa
Gyorsan összeállítható, a tésztája lefedve vagy becsomagolva hűtőben tárolható, így mindig annyi adagot tudunk kisütni, amennyire éppen szükségünk van. A megadott mennyiségek 2 nagy tepsi pogácsához elegendőek.
Hozzávalók
25 dkg áttört tehéntúró
10 dkg vaj
10 dkg sertészsír
15 dkg finomliszt
2 tojás (ebből 1 sárgája a lekenéshez szükséges)
5 dkg apró szemű zabpehely
3 ek magkeverék (vágott mandula, egész mák, tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
1 tk sütőpor
1 tk só
Elkészítés
Tegyük egy nagy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a sót, a sütőport, a magkeveréket, a zabpelyhet és alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a felkockázott zsiradékot (mi vajat és zsírt használtunk vegyesen, de a zsír vajjal helyettesíthető), a tojást, a fellazított túrót és az egészet gyúrjuk össze.
Rugalmas tésztát kapunk.
Sütés előtt érdemes legalább egy órát pihentetni a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagra, késsel vágjuk be a tetejét, majd szúrjuk ki kisebb pogácsaszaggatóval.
Sorakoztassuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a tojássárgájával a tetejét és szórjuk meg magkeverékkel.
170 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.