Omlós, ropogós: sajtos, sokmagvas rúd. Élesztőmentes recept
Ennek a sajtos, sokmagvas nasinak mindig nagy sikere van. A titka, hogy a tésztát alaposan ki kell dolgozni, ne sajnáljuk az időt erre! Ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Jót tesz neki a pihentetés, ezért a tésztát becsomagolva érdemes fél napig a hűtőben tartani sütés előtt, de ha időszűke miatt azonnal kell sütni, akkor sem okoz csalódást. A tészta több részletben is kisüthető, ha csak egy-egy tepsire való adagot szeretnénk frissen készíteni.
Hozzávalók 4 nagy tepsire való adaghoz
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
1 kisdobozos tejföl (20%)
100 g vaj
125 g hideg, de nem fagyott sertészsír
15 dkg reszelt sajt
3 egész tojás (ebből 1 sárgáját hagyjunk a kenéshez)
1 csapott ek só
1 mk sütőpor
magok vegyesen egy kis tálkában összekeverve: ek egész mák, sós napraforgóbél, lenmag, szezámmag, tökmag
Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálba öntsük a kétféle lisztet. A hideg vajat kockázzuk fel, a hideg zsírt is adjuk a liszthez, sózzuk, tegyük bele a sütőport. A zsiradékot a liszttel morzsoljuk össze, akkor jó, ha morzsaállagú keveréket kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást (kivéve 1 tojássárgáját!), a tejfölt és kb. 10 dkg finomra reszelt sajtot. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát.
Ha összeállt, hajtogathatjuk is: enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, hajtsuk négybe, nyújtsuk ki újra, majd ismét hajtsuk négybe. Csomagoljuk frissen tartó fóliába és tegyük a hűtőbe pár órára (ha nem azonnal sütnénk).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A hűtőben tartott tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. fél centisre. Vágjunk belőle derelyevágó segítségével kb. 1-1,5 centi széles csíkokat. Van egy remek kiszúró, ami erre a célra készült, a kinyújtott tésztára kell illeszteni, alaposan rányomni, és máris megvannak a rudak (26 nagyobb vagy 52 kisebb rúd készítésére alkalmas).
A rudakat megcsavarhatjuk, így még formásabbak lesznek, fektessük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a fellazított tojássárgájával. Szórjuk meg a magkeverékkel, a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 15-20 percig süssük 170-es hőfokon, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg. (Sütőtől függően a jelzettnél kevesebb sütési időt igényelhet.)
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.