Omlós, ropogós: sajtos, sokmagvas rúd. Élesztőmentes recept

Ennek a sajtos, sokmagvas nasinak mindig nagy sikere van. A titka, hogy a tésztát alaposan ki kell dolgozni, ne sajnáljuk az időt erre! Ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Jót tesz neki a pihentetés, ezért a tésztát becsomagolva érdemes fél napig a hűtőben tartani sütés előtt, de ha időszűke miatt azonnal kell sütni, akkor sem okoz csalódást. A tészta több részletben is kisüthető, ha csak egy-egy tepsire való adagot szeretnénk frissen készíteni.

Hozzávalók 4 nagy tepsire való adaghoz

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

1 kisdobozos tejföl (20%)

100 g vaj 

125 g hideg, de nem fagyott sertészsír

15 dkg reszelt sajt

3 egész tojás (ebből 1 sárgáját hagyjunk a kenéshez)

1 csapott ek só

1 mk sütőpor

magok vegyesen egy kis tálkában összekeverve: ek egész mák, sós napraforgóbél, lenmag, szezámmag, tökmag

 

Elkészítés

Egy nagyobb keverőtálba öntsük a kétféle lisztet. A hideg vajat kockázzuk fel, a hideg zsírt is adjuk a liszthez, sózzuk, tegyük bele a sütőport. A zsiradékot a liszttel morzsoljuk össze, akkor jó, ha morzsaállagú keveréket kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást (kivéve 1 tojássárgáját!), a tejfölt és kb. 10 dkg finomra reszelt sajtot. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát. 

Ha összeállt, hajtogathatjuk is: enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, hajtsuk négybe, nyújtsuk ki újra, majd ismét hajtsuk négybe. Csomagoljuk frissen tartó fóliába és tegyük a hűtőbe pár órára (ha nem azonnal sütnénk).

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A hűtőben tartott tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. fél centisre. Vágjunk belőle derelyevágó segítségével kb. 1-1,5 centi széles csíkokat. Van egy remek kiszúró, ami erre a célra készült, a kinyújtott tésztára kell illeszteni, alaposan rányomni, és máris megvannak a rudak (26 nagyobb vagy 52 kisebb rúd készítésére alkalmas).

 

A rudakat megcsavarhatjuk, így még formásabbak lesznek, fektessük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a fellazított tojássárgájával. Szórjuk meg a magkeverékkel, a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 15-20 percig süssük 170-es hőfokon, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg. (Sütőtől függően a jelzettnél kevesebb sütési időt igényelhet.)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =

hirdetés