10 klasszikus, pikáns és egzotikus gyümölcsleves
Ha gyümölcsleves, akkor többnyire a meggyleves jut az eszünkbe – mint jellegzetes magyar étel -, de gyümölcslevest sokféle idény-, esetleg mirelit gyümölcs felhasználásával készíthetünk. Hidegen, behűtve tálaljuk, üdítő bevezetője a nyári ebédnek.
A gyümölcslevest elődeink hússal is főzték, a mai változatok leginkább a desszertekhez hasonlítanak.
Meggyleves (klasszikus, régi recept)
Hozzávalók:
60 dkg magozott meggy (magos gyümölccsel is elkészíthető, állítólag jobb az íze)
2 dl száraz vörösbor (elhagyható)
1 citrom szűrt leve
12 dkg kristálycukor
csipetnyi só
4-5 szem szegfűszeg
kis darab fahéj
2 dl tejszín
2 tojássárgája
Elkészítése:
A meggyet saját levével, a vörösborral, 8 dl hideg vízzel, a citromlével, a cukorral, a sóval és a fűszerzacskóba helyezett fűszerekkel feltesszük főni, és kb. 5 percig forraljuk. Ekkor kiszedjük a fűszereket, a meggy felét szűrőkanállal kiemeljük. Néhány főtt meggyszemet félreteszünk a levesbe, a többit simára turmixoljuk, visszatöltjük a levesbe, s újraforraljuk.
A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, s folytonos kevergetés mellett hozzáöntünk kb. egy csészényi forró levest, majd tovább keverve visszaöntjük a többihez és együtt felmelegítjük (nem forraljuk!). Jégbe hűtve, előhűtött tányéron vagy csészében tálaljuk.
Cseresznye krémleves habgaluskával
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye
6 dkg cukor
1, 5 dl vörösbor (elhagyható)
1 citrom leve
4-5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 dl főzőtejszín
Hozzávalók a habgaluskához:
1 tojásfehérje
2 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
tej a főzéshez
Elkészítés:
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Forró vízbe tesszük és 4-5 percig forraljuk a szegfűszeges, fahéjas, cukros vízben. A gyümölcsöt kiszedjük, egyik felét félretesszük, a másik felét összeturmixoljuk. A főzőlét egy csipet sóval ízesítjük, hozzákeverjük az összeturmixolt cseresznyét, a vörösbort (elhagyható), a citrom levét és a főzőtejszínt. Ha nem lenne megfelelő sűrűségű, habarást készíthetünk hozzá (fél pohár tejfölt keverjünk össze egy evőkanál liszttel csomómentesre, majd 3-4 evőkanál főzőlével keverjük simára és adjuk a leveshez). Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk, a végén hozzáadjuk a félretett cseresznyét. A levest hagyjuk kihűlni, majd hűtőben behűtjük.
Habgaluska készítése:
A tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk. A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a levesre helyezzük a galuskákat.
Narancsleves
Hozzávalók:
7 narancs facsart leve
1 narancs reszelt héja
3-4 db narancs darabolt húsa
fél liter víz
2 evőkanál liszt
2-3 db fahéj
5-6 szem szegfűszeg
csipet só
2-3 evőkanál méz vagy cukor
fél marék mazsola
2 dl tejszín
díszítéshez tejszínhab, reszelt narancshéj, mandulaforgács
Elkészítése:
A narancsok levét kifacsarjuk és feltesszük főni a fűszerekkel és egy narancs reszelt héjával. Két evőkanál lisztet csomómentesre keverünk két dl tejszínnel és 1 csomag vaníliás cukorral. Mikor forr a lé, besűrítjük ezzel, ízesítjük mézzel vagy cukorral, hozzáadjuk a darabolt narancsot, a mazsolát. Tálaláskor tejszínhabbal, mandulaforgáccsal, narancshéjjal, vagy habgaluskával díszítjük.
Tipp: pár banán is belekarikázható
Sárgabarack krémleves
Hozzávalók:
kb. 50 dkg sárgabarack
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 rúd fahéj
1-2 szem szegfűszeg
1,5 pohár tejföl
Elkészítése:
A barackokat meghámozzuk: forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd áttesszük hideg vízbe, így könnyen lehúzható a héja. Megolvasztjuk a vajat, beletesszük a cukrot és aranybarnára pirítjuk (karamellizáljuk). Hozzáadjuk a félbevágott, meghámozott barackot, alaposan összekeverjük a karamellás vajjal, és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Nem kell sokáig főzni. Botmixerrel pépesítjük. A tejfölt simára keverjük és apránként, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró leveshez. Pár percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Hűtőben hűtsük tálalásig.
Őszibarack krémleves (pikáns változat)
Hozzávalók:
6 őszibarack
40 dkg mogyoróhagyma
1 dl félszáraz fehér bor
1 chili paprika
1 babérlevél
1-1 ág rozmaring és kakukkfű (szárított fűszer is jó természetesen, de friss fűszer ideális hozzá)
2 dl tejföl
kb. 5 dl őszibaracklé
1 evőkanál vaj
Elkészítése:
Megmossuk az őszibarackot, a chilit kimagozzuk, és a hagymával együtt apróra vágjuk. Forró vajon megfonnyasztjuk a paprikát a hagymával együtt. hozzáadjunk 1/3 pohár vizet, bort, beletesszük a fűszereket, végól az egész barackokat és néhány percig pároljuk. kivesszük a barackot, kimagozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, az őszibaracklét és mindezt összeturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk.
Tipp: Ha illatosabban szeretjük, akkor tálalás előtt lehet beletenni összeaprított friss bazsalikomot és kevés kakukkfüvet.
Eper krémleves (Urban:Eve receptje)
Hozzávalók 2 adaghoz:
diónyi vaj
0,5 kg eper (vagy bármilyen más gyümölcs)
1 zacskó vaníliás cukor (bourbon, nem vanilines)
2 evőkanál porcukor (vagy több, attól függ, mennyire édes a gyümölcsöd)
csipetnyi fahéj
2 dl tejszín
egy evőkanál keményítő (elhagyható)
Elkészítése:
Kevés vajra rádobom a megmosott, megpucolt, négybe vágott gyümölcsöt, kicsit megfuttatom őket, majd attól függően öntök alájuk egy kevés vizet, hogy mennyi levet eresztenek. Az én epreim most sokat eresztettek, úgyhogy nagyon keveset öntöttem csak, majd megszórtam a cukorral, csipetnyi fahéjjal (nem akartam többet, hogy ne legyen túl gyümölcsleves-hangulata, de ha pl. almából csinálnám, tennék bele többet, meg szegfűszeget, szerecsendiót is). Szépen elrotyog magának egy darabig, aztán fel kell önteni a tejszínnel (lehet tej, tejföl is, ami épp van – éljen a krémlevesek variálhatósága!), ha nagyon híg, mehet bele egy evőkanál keményítő is, de a kevés víz miatt teljesen jó volt az állaga nélküle is. A végén botturmixszal ízlés szerint lehet homogenizálni – maradhatnak benne nagyobb darabok, vagy lehet teljesen krémes is- Ha hagytam volna egész epret, díszítésnek mehetett volna a tetejére.
Krémleves vegyes gyümölcsből
Hozzávalók:
fél kg friss vagy mirelit bogyós gyümölcs (málna, szeder, áfonya, meggy, cseresznye stb.)
4 evőkanál cukor
csipetnyi só
2-3 db fahéj
5 db szegfűszeg
1 liter gyümölcslé (meggylé a legjobb hozzá)
2 citrom leve
2 apróra vágott, hámozott narancs
fél liter fehérbor
fél liter víz
Sűrítéshez: 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt
Elkészítése:
A vizet és a gyümölcslevet, a bort összekeverjük egy lábasban, hozzáadjuk a fűszereket, a narancsot, a cukrot, a citromlevet a sót és felforraljuk. A lisztet összekeverjük a tejföllel egy kis tálban és egy-két evőkanál forró levesalappal felhigítjuk, majd hozzáadjuk a leveshez és újraforralva besűrítjük. A végén adjuk hozzá a gyümölcsöt. Nem szükséges összeturmixolni. Ha mégis turmixolnánk, a gyümölcs felét tegyük félre és turmixolás után adjuk ismét a leveshez. Hűtve szervírozzuk.
Mentás áfonya krémleves (főzés nélkül készíthető)
Hozzávalók:
kb. 25 dkg áfonya (sajnos elég drága Magyarországon)
1 doboz görög joghurt
1/2 csésze kókusztej – így készíthető kókusztej házilag >>
4 friss mentalevél
2 evőkanál méz
1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
Higításhoz: kókusztej ízlés szerint
Elkészítése:
A hozzávalókat turmixoljuk össze, a magvakat szűrjük át. Sűrűbb krémet kapunk; adjunk hozzá annyi kókusztejet, hogy megkapjuk a megfelelő krémleves állagot. Hűtve, friss mentalevelekkel tálaljuk, a tetejére cseppenthetünk görög joghurtot (vagy zsíros kókusztejet).
Mangó krémleves (főzés nélkül)
Hozzávalók:
2 édes, nagyon érett mangó kimagozva, kockára vágva (ebből fél csészényi a díszítéshez)
kb. 500 gramm görög joghurt
1 evőkanál cukor
1 jól megmosott lime vagy citrom reszelt héja
3 evőkanál friss citromlé vagy 1 lime kifacsart leve (a lime jobban kiemeli a mangó ízét)
Elkészítése:
Hámozzuk meg a mangókat, és kockázzuk fel. Tegyük egy mélyebb tálba a gyümölcsöt, adjuk hozzá a joghurtot, a cukrot, a citrom vagy lime reszelt héját, a citrom, vagy lime levét és turmixoljuk össze. Hűtsük, majd tálaláskor adjuk hozzá a félretett mangó kockákat. (Elég sűrű, ezért desszertnek is kiváló. Recept és fotó: http://thehomesickchef.com)
Almakrémleves (Bea bevált receptje)
Elkészítése:
1,5 liter vízbe csipetnyi sót, 10 dkg cukrot vagy 2-3 evőkanál mézet, 2-3 szem szegfűszeget, egy csipet fahéjat, pár csepp vaníliaesszenciát teszek, majd összeforralom. 5 perc forralás után átszűröm. Tejfölös habarást készítek, ezzel sűrítem, mikor forr a leves. Ebbe teszem a tisztított, kockázott almát, 1-2 citromkarikát. Újraforrástól számítva 5-10 percig főzöm. Hűtve tálalom. (Illusztráció: minus.com)
Képszerkesztők: Király-Dobos Beatrix, Mesterházy Mónika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.