„Hozzá hű leszek, vele megelégszem.” A három jellemző házasságtípustól a házassági fogadalomig

 

Mit jelent számodra a házasság?

Amikor elhangzik ez a kérdés, magától értetődőnek tűnik, hogy érzelmi oldalról közelítsük meg: bizonyosságot, biztonságot, felelősséget, elköteleződést, közös célokat stb. Szerencsések vagyunk, mert a mi kultúránkban a házasság már nem kényszer és nem életkorhoz kötött tradicionális rituálé, hanem két ember szabad döntése.

Mihalec Gábor pár- és családterapeuta három házasságtípust különböztet meg Megcsalás nélkül c. könyvében: a felszínes, funkcionális és mély házasságot. Vegyük sorra ezeket a terapeuta definíciója szerint!

Felszínes házasság

A felszínes házasságban élő párok szemmel láthatóan boldogtalanok – párterápiában általában ilyen párokkal lehet találkozni. Ők gyakran évek óta ugyanabban a konfliktusspirálban vergődnek, nem tudnak dűlőre jutni egymással. Gyakorlatilag a válás felé sodródnak. A kommunikáció és a konfliktuskezelés nem az erősségük, gyakori, hogy elcsúsznak a pénzügyeken, nem tudják összhangba hozni a gyengédséggel és a szexualitással kapcsolatos elvárásaikat, a lelkiséget, és a család, a barátok sem jelentenek összetartó kapcsot. A párterapeuta szerint kapcsolati minőségük sok fájdalom és szorongás forrása. Sokuk sosem tanulta meg, mit is jelent egy kapcsolatot működtetni, nem voltak jó mintáik, és azzal az illúzióval indultak neki a közös útnak, hogy ha szeretik egymást, akkor minden magától működik majd. Kapcsolatuk nagyon sebezhető, gyakori a külső partnerek jelenléte. A látványos javuláshoz elszántság és kitartó munka kell.

Funkcionális házasság

A házaspárok első ránézésre teljesen átlagosnak tűnnek. Szépen nevelik a gyerekeiket, mindig megjelennek a szülői értekezleteken, jól osztják be a pénzüket, tudatosan kezelik a hiteleket, nem mennek bele felelőtlen dolgokba. Alapvetően elégedettek az életükkel, a kapcsolatukkal, valami mégsem stimmel teljesen kettejük között. Valahogy minden olyan funkcionális. Minden működik, de nem látszik a csillogás a szemükben, amikor egymásra néznek. Valahogy steril a légkör. Ezek a párok kifejezetten erősek a tradicionális értékekben (lelkiség, pénz, gyereknevelés, férfi-női szerepek), de gyengék az interperszonális területeken (kommunikáció, konfliktuskezelés, szexualitás). Kevésbé hajlamosak a válásra, mint a felszínes házasságban élők, mert kitartanak egymás mellett a boldogtalanságban is. Ritkább náluk a megcsalás, és ha megtörténik, általában mély bűntudattal, belső krízissel párosul. Kevésbé tudatosul bennük, hogy segítségre volna szükségük. Párterápián szép eredményeket érhetnek el.

Mély házasság

– Ők úgy élik meg a kapcsolatukat, ahogy egy komoly ember lerakja a járdakövet – írja Mihalec Gábor. Harmonikus és vitális párok – nagyon életrevalók. Tudatosan vigyáznak a kapcsolatukra, és ez meglátszik a fontossági sorrendjükön is. Sugárzik róluk a boldogság és a megelégedettség. Ők azok, akikhez mindenki hasonlítani szeretne.

Kapcsolatuknak sok erőssége van, és a egy-két terület kicsit gyengébb is, igyekeznek dolgozni rajta. Védelmezik kapcsolatuk határait a külső behatolókkal szemben, mert amit megélnek egymással, az megőrzendő értéket képvisel a szemükben. Ritkán történik meg, hogy egy ilyen kapcsolatban élő személy elcsábul, a válás valószínűsége is nagyon csekély. 

Mély házasság létrejötte nem csupán a jó párválasztáson múlik, nem szerencse kérdése, hanem tudatos, elkötelezett munka eredménye.

– A házasság olyan, mint a Rubik-kocka. Egészen biztos, hogy ki lehet rakni, de a legtöbben nem tudják, hogyan kell. Vannak, akik kitartóak, és sok gyakorlással rájönnek a nyitjára, mások félúton ráunnak és abbahagyják.

***

Mire mondunk igent a házassággal?

Jó néha utólag feleleveníteni az esküvői fogadalmat, a házasság hete apropóján a református egyházi eskü szövegét idézzük:

Akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem

Szeretetből veszem el őt

Szeretetből megyek hozzá feleségül

Hozzá hű leszek

Vele megelégszem

Vele szentül élek

Vele tűrök

Vele szenvedek

Őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában holtomiglan vagy holtáiglan, hűtlenül el nem hagyom

Egész életemben hűséges gondviselője leszek

Isten engem úgy segéljen

Amen

Cikkeink a témában

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × kettő =

hirdetés