A házasok 4-8 évvel tovább élnek, mint az elváltak. A jól működő házasság 7 alapelve. Könyvismertető

A legtöbb házasságon belüli vitát és konfliktust nem lehet megoldani. A házaspárok éveket töltenek azzal, hogy megpróbálják a másik gondolkodását, beállítottságát megváltoztatni – de ez lehetetlen. Mégpedig azért, mert nézeteltérésük lényegében alapvetően eltérő életstílusokban, személyiségekben és értékekben gyökerezik. Az ezek miatt történő vitatkozással csak az idejüket vesztegetik, illetve a kapcsolatukat teszik tönkre. Ehelyett azt kell meglátni, hogy melyek azok az alapvető különbségek, amelyek a konfliktust okozzák, és meg kell tanulni úgy együtt élni velük, hogy közben tiszteljék és megbecsüljék egymást. Csak ekkor lesznek képesek közös értelmet és célt adni házasságuknak – állítja John M. Gottman a világ egyik legismertebb pszichológusa, a párkapcsolatok területének vezető szakértője, aki több évtizede végez utánkövetéses kutatásokat párok százainak bevonásával.

Elegendő 15 percig figyelnie egy pár kommunikációját, és 91%-os pontossággal meg tudja mondani, hogy kapcsolatuk tartós és elégedett lesz-e, vagy pedig elválnak egymástól.

Gottman azonban nem azt tartja a legfontosabb tudományos eredményének, hogy nagy biztonsággal be tudja jósolni a válást, hanem hogy hét alapelven nyugvó módszere segítségével a párok jelentős részénél meg is tudja előzni azt.

A jól működő házasság 7 alapelve c. könyvében ismertetett stratégia jelentősen javítja, elmélyíti, védi a párkapcsolatot – és szükség esetén akár képes megmenteni is azt, ha veszélybe kerül. Gottman műve azokat is meggyőzheti, akik általában szkeptikusak a hasonló témájú könyvekkel szemben – olvasható a Kulcslyuk Kiadó ajánlójában.

A kötetben ismertetett stratégia a kapcsolatok minden szakaszában alkalmazható – elköteleződés előtt, hogy meggyőződjünk arról, jó döntést készülünk-e hozni; harmonikus, boldog időszakban, amikor a legjobb eséllyel erősíthetjük meg a szövetségünket, hogy elkerüljünk számos későbbi problémát; kisebb-nagyobb gondok felbukkanása esetén, hogy javítsunk a kapcsolatunkon; és rendkívül nehéz élethelyzetekben is, amikor már a házasság fennmaradása forog kockán. Akárhol tartunk is éppen, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a társunkkal közös életünkből, nagy haszonnal forgathatjuk ezt a könyvet.

a-jol-mukodo-hazassag-7-alapelve

Részletek a könyvből

Nincs két egyforma párkapcsolat, de minél jobban megfigyeltük a boldog, működő házasságokat, annál egyértelműbbé vált, hogy hét kérdéskörben mégis nagyon is hasonlók. S bár valószínűleg nem is tudják, hogy követik e hét alapelvet, mégis mind ténylegesen ezek alapján élnek. A boldogtalan házasságoknál pedig rendre sérül a hétből legalább egy – sőt, általában több is. (…)

Első alapelv: Bővítsd a szerelemtérképed!

Sok házasságban a feleknek vajmi kevés fogalmuk van társuk életének részleteiről. Nem tudják, mi szerez a másiknak örömet, mit szeret, mit nem, mitől fél, mi nyomasztja. Ezzel szemben az érzelmileg intelligens párok bensőségesen ismerik egymás életét, környezetét – részletgazdag szerelemtérképpel rendelkeznek. Ha valaki nem ismersz igazán, hogyan is tudnád valóban szeretni?

Második alapelv: Tápláld szereteted és csodálatod!

A szeretet és csodálat rendkívül fontos elemei a kielégítő és tartós romantikus kapcsolatoknak. A boldog házasságban élők nagy becsben tartják egymást, ami elengedhetetlenül szükséges kapcsolatuk fenntartásához és a hűtlenség megelőzéséhez. Ha a szeretet és a csodálat teljesen hiányzik, akkor a kapcsolat megmentése lehetetlen.

Harmadik alapelv: Na egymástól el-, hanem inkább egymás felé forduljatok!

A nagyobb mértékű egymás felé fordulás első lépése egyszerűen annak tudatosítása, hogy mennyire fontosak az apró momentumok a bizalom és a romantika folytonosságának szempontjából. Emlékeztesd magad arra, hogy az egymás felé irányuló segítőkészség sokkal többet tesz a házasságotok erősségéért és szenvedélyességéért, mint egy kéthetes vakáció a Bahamákon. Mindössze egy apró gesztusra van szükség, ami a következőhöz vezet, az pedig a rákövetkezőhöz és így tovább.

Negyedik alapelv: Engedd, hogy a párod befolyásoljon!

Évszázadokon keresztül a férfiaktól várták el, hogy vezessék, irányítsák a családjukat – érthető, ha a férjszerepe átírása igen nagy kihívást jelenthet sok férfi számára még ma is, amikor a házas nők nagy része nem a saját háztartásában dolgozik, vagyis gazdasági pozícióját és önbecsülését az állásából nyeri. A házasok közötti alapvető problémák jelentős része a nemi szerepek efféle változásából ered. A feleségek gyakran panaszkodnak amiatt, hogy a férjek még ma sem veszik ki részüket a háztartási és gyermeknevelési feladatokból – és ez nem csak a fiatal párok problémája. (…)

Meggyőződésem szerint az érzelmileg intelligens férj a társadalmi evolúció következő lépcsőfoka. Ez nem azt jelenti, hogy személyiségében, neveltetésében vagy morálisan magasabb rendű lenne más férfiaknál. Egyszerűen csak rájött egy olyan rendkívül fontos dologra a házassággal kapcsolatban, amelyre a többiek – még – nem. (…) A másik fajta férjé és apáé szomorú történt. Ő dühöngéssel vagy áldozat mivoltának hangoztatásával reagál a férfiúi előjogok elveszítésére. Nem nagyon törődik mások megbecsülésével és tiszteletével, nem engedi, hogy felesége befolyással legyen rá, mert attól fél, hogy így még kevesebb hatalma maradna.

Ötödik alapelv: Oldd meg a megoldható problémákat!

Hatodik alapelv: Az elakadás legyőzése

Hetedik alapelv: Teremtsetek közös értelmet!

Életszépítők vélemény

Tartalmas, érdekes kötet, önismereti-párkapcsolati tesztekkel. Nem feltétlenül kell egyetérteni minden sorával; mindenesetre végigolvasásra és végiggondolásra készteti a tartós párkapcsolatban/házasságban élőket. Szerencsés esetben mindkét fél nyitottan fogadja, hisz ez azt jelenti, hogy készek az önvizsgálatra, a jobbítás és egymás boldogításának a szándéka munkál bennük. Ha olvastad és tetszik, mutasd meg a párodnak is!

pla-jol-mukodo-hazassag-7-alapelve-1

Kiadó: Kulcslyuk Kiadó Kft.

ISBN: 9786155281419

Megjelenés éve: 2016

A kötet megrendelhető a www.nyitottakademia.hu-n >> 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő − három =

hirdetés