Sémáink fogságában. Hogyan lépjünk ki az ismétlődő forgatókönyvekből? Könyvajánló

Magyarországon először Pál Feri által vált ismertebbé a sématerápia téma, a mentálhigiénés szakembert annyira lenyűgözte ez a gondolkodási modell és terápiás módszer, hogy több évig eköré építette az előadásait. A sématerápia segít megérteni az életünkben tetten érhető nemkívánatos ismétlődések gyermek- és kamaszkori gyökereit, és megtanít változtatni a minket hátráltató beidegződéseken.

Sémáink fogságában címmel jelent meg Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, sématerapeuta könyve, amelyben bemutatja azt a módszert, amellyel hosszú évek óta eredményesen dolgozik, és amely saját és kliensei életében is sok pozitív változás elindítója lett. A könyv elsősorban laikusokhoz szól, kifejezetten olvasmányos, közérthető. Az önsegítő irodalmak körét gazdagítja, az alábbi alcímet kapta:

Hogyan lépjünk ki az ismétlődő forgatókönyvekből? 

Talán már felfigyeltünk arra, hogy az életünkben vannak bizonyos kellemetlen, önsorsrontó ismétlődések – áll a Kiadói ajánlóban. Egyes helyzetek – mintha csak benyomnának rajtunk egy piros gombot – automatikus folyamatot indítanak be: visszatérő gondolatokat ébresztenek bennünk, ezektől rossz érzéseink támadnak, melyek hatására mindig hasonlóan cselekszünk, pedig már sokszor megtapasztaltuk, hogy viselkedésünk nem a kívánt irányba vezet. Ilyenkor egy sémavezérelt működést élünk át. Sokszor erre nem is leszünk tudatosan figyelmesek, csak újra meg újra megtörténik velünk.

Nagyon valószínű, hogy nekünk is vannak sémáink, mert szinte mindenkinek vannak.

A sémák – vagyis az életünkben ismétlődő, nemkívánatos mintázatok – mindig gyermek- és serdülőkorban alakulnak ki, kisebb-nagyobb mértékben sérült, kielégítetlen alapszükségletek nyomán. Ezek a sérülések és hiányok meghatározzák azt, ahogyan önmagunkra és a világra tekintünk, bizonyos területeken átszínezik, eltorzítják a valóságérzékelésünket. Amíg azonban erre nem reflektálunk tudatosan, addig a saját sémavezérelt gondolataink és érzéseink kétségbevonhatatlan igazságnak tűnnek számunkra. Újra meg újra hasonló helyzetekben találjuk majd magunkat, amelyekkel ugyanúgy próbálunk megküzdeni, mint ahogy gyerek- vagy kamaszkorunkban tettük. Ami azonban akkor és ott hasznos megoldás lehetett, az itt és most már hátráltat, tévútra visz minket.

A sématerápia segít végiggondolni, hogy mit miért teszünk, lerakni az olyan meggyőződéseket és automatizmusokat, amelyek már nem szolgálnak minket, megérezni, hogy aktuálisan mire van szükségünk, és kitalálni, hogy azt hogyan is tudnánk elérni.

Ez a könyv a módszer elméletének bemutatása mellett segít beazonosítani saját sémáinkat, hogy aztán tudatosan elkezdhessünk függetlenedni a sémavezérelt működéstől. A cél az, hogy minél inkább megerősítsük egészséges felnőtt énünket, aki rálát arra, hogy mi történik benne, és képes változtatni.

Vágyi Petra gondolatai

„Képzeljünk el egy színházat. A játszott darab az életünk története, amely sok felvonásból áll. A főhős mi magunk vagyunk, és a jelenben zajló eseményeket követhetjük a színpadon. Halljuk a főhős belső dilemmáit a monológokban. Látjuk, amikor túlreagál valamit, amikor elfut valamilyen kihívás vagy nehézség elől, amikor igazságtalanul vádol másokat. Megtudjuk, hogyan kapcsolódik másokhoz, mit gondol önmagáról, hol látja rosszul, torzítva a dolgokat. Azt is megértjük, hogy mindennek mi a múltból eredő oka, hiszen a korábbi felvonásokban megismertük az előzményeket, és láthattuk, hogy főhősünk gondolkodásmódját milyen tapasztalások és hatások alakították. Miket mondtak neki mások. Mivel maradt egyedü l. Hol szenvedett hiányokat, és mi járt volna neki egy igazságosabb világban, elég jó szülők mellett. Innen, a páholyból nézve, az egész történetet egyben látva, tudnánk neki segíteni. El tudnánk neki mondani, hogy miben téved, hol torzít, és mire lenne szüksége ahhoz, hogy megtalálja egy boldogabb folytatás irányát. A sématerápia egy olyan pszichoterápiás elméleti rendszer és gyógyító módszer, amely a megfigyelésen és megértésen túl abban is segít, hogy a páholyból elénk táruló kép alapján tűpontos korrekciókat eszközöljünk önmagunkon, és ezáltal kapcsolataink is javulhatnak. A sématerápia során erősödik és egyre inkább dominánssá válik az egészséges felnőtt részünk, aki rálát a dolgokra. Ezáltal egyrészt objektíven láthatjuk, hogy mi is történik bennünk és másokban, másrészt érzelmi kapcsolatban is maradunk mindenkivel; önmagunkkal is.”

A könyv a Kulcslyuk Kiadó gondozásában jelent meg, a Nyitott Akadémia weboldalán megrendelhető, könyvesboltokban is elérhető.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 1 =

hirdetés