A család nem instant kávé, amit csak felrázunk és máris kész. Aki létrehozta a Szülők házát és a Napimamit: Regős Judit

– A család nem instant kávé, amit csak felrázunk és máris kész. Idő, munka, kitartás, sok-sok megértés, szeretet és elfogadás kell, amíg a család megszületik – vallja Regős Judit, aki két évtizede foglalkozik családsegítéssel, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója, a Nem születtél anyának című könyv szerzője, a Napimami című előadássorozat megalkotója, a Tegyél Jót! programok megszervezője. Rendkívül sok irányban és sok színtéren működik: számunkra mindebből lényeges, közös pontként a közösség-építés szándéka és a személyes kapcsolatok segítő erejébe vetett hit emelkedett ki.

Regős Judit négy gyermek édesanyja, az ELTE szociálpolitika–szociális munka szakán végzett, majd a Károly Gáspár Református Egyetem szupervizor szakán, továbbá elvégezte az Aktív Analitikus terapeuta képzést is. Még az egyetemi évei alatt kezdett dolgozni az I. Sz. Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikán családgondozóként. Ott szembesült azzal, hogy a családdá alakulás korai szakasza nehézségeket is hordoz az emberek számára a nyilvánvaló örömök mellett. 2007-ben hozta létre a Szülők Háza Konzultációs Központot, először Újbudán, később a Kosztolányinál és a 11. kerületi Madárhegyen, továbbá Győrben és Érden, is. Itt valójában nyitott szülői közösségek jönnek létre egy szakmai program köré szerveződve, azzal a céllal, hogy a szakértők – szakképzett pedagógus, gyermekpszichológus, drámapedagógus, jogász – jelenléte mellett a családok a személyes kapcsolatokon keresztül is segítsék egymást. Egy kulturális és mentálhigiénés programról van szó, ami csökkenti a családdá alakulás nehézségeit, támogatja az elég jó szülővé válás folyamatát testi-lelki és szellemi értelemben.

Olyanok a központok, mintha egy nagy baráti társaságnak lenne egy közös nappalija, ahol sok játék és fejlesztő eszköz áll rendelkezésre a gyerekek számára, a szülők kényelmes kanapékon beszélgethetnek egymással és kávézhatnak, illetve külön helyiségekben egyéni és csoportos foglalkozásokon vehetnek részt szakemberekkel.

Számos programot szerveznek a Szülők házaiba, mint a kézműveskedés, minimuzsika, izgő-mozgó gyerektorna, minibalett, bölcsőde, a szülőknek várandós meditáció, gyermeknevelési klub, néhol nyelviskola, sportfoglalkozás is van. Idővel az önkormányzatok és támogatók is az ügy mellé álltak, így a rászoruló családok ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

A kezdeményezés 2012-ben elnyerte az Európai Unió Eurofaund Best Practice díját, és szeretnének majd további Szülők Háza központokat nyitni az országban. Ezenkívül a módszert a Világbank is beemelte jó gyakorlatai közé, miután 2014-ben Regős Juditot meghívták Washingtonba. Most azt tervezik, hogy a segítségével elmaradottabb országokban is létrehoznak egy hasonló pedagógiai programot.

– Családokkal és szülőkkel foglalkozom, a funkcionális meddőségtől kezdve a gyerekvállalásra felkészülésen keresztül a hisztivel, testvér féltékenységgel, párkapcsolattal, apóssal és anyóssal kapcsolatos gondokig, egyszóval mindenfélével, ami egy család életében felmerülhet – meséli Regős Judit.

 

– Normális, hogy a családok gyakran krízist élnek meg. Természetes, hogy a szülők nem tudják megoldani az újkeletű helyzeteket, miközben régi traumák, feldolgozatlan élethelyzetek, rossz minták is előjöhetnek a gyerekkorukból, ami aztán megmutatkozik a családi életben és a gyereknevelésben. Szerencsére egyre többen látják úgy, hogy szembesülni egy problémával nem szégyen, hanem a megoldáshoz vezető út.

A Szülők Háza fontos küldetése, hogy integrál jól szituált és rászoruló, szociokulturális hátránnyal küzdő családokat, az így megélt közösségi élmények pedig fejlesztik az empátiás készséget, miközben a hátrányos helyzetben élők új ismereteket és megküzdési stratégiákat sajátíthatnak el, minőségi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá.

Másfél éve ebből fakadt az a kezdeményezés, amelynek hátterét a Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével együtt létrehozott Szülők Háza Alapítvány adja:

a Tegyél jót! mozgalom részben rászorultakon, részben állami gondozásban élő gyerekeken segít.

A program keretében a gyerekek különböző élménynapokon, kulturális programokon és kirándulásokon vehetnek részt, méghozzá a Szülők Háza – előre felkészített – önkéntes családjaival együtt, akik havonta egyszer-kétszer ellátogatnak a gyermekotthonokba. Ilyenkor egész nap együtt vannak, a programnak is az a jelszava: Tegyél jót – ülj mellém. Együtt főznek, kézműveskednek, segítenek kitakarítani vagy megszépíteni a gyermekotthont, néha meghívnak egy-egy híres embert, aki mesél a saját életében támadt nehézségek legyőzéséről. Jártak már több fővárosi gyermekotthonban, illetve Szátokon, Miskolcon, Sopronban és a Vakok Intézetében, ezenkívül táboroztatták is a gyerekeket; 100-150 gyermekkel vannak személyes kapcsolatban.

Az a cél, hogy kötödés és bizalom jöjjön létre, erőt adva ahhoz, hogy ezek a gyerekek higgyenek magukban és szeresség magukat, hiszen annak a legnehezebb szeretnie önmagát, aki nem kapott szeretet. És aki nem szereti magát, az nem tud mást jól szeretni.

Mindez szigorúan szakmai körülmények között történik,ó továbbá ilyenkor a gyerekek életkörülményeit javító és tanulmányaikat segítő eszközöket, tárgyakat is adományoznak a családok.

Regős Judit az elmúlt két évtized alatt közel ezer családdal találkozott és ismerte meg a sorsukat, ezeket a tapasztalatokat összegezve írta meg a Nem születtél anyának című könyvet, ami az ajánlója szerint mintegy 150 aktuális kérdésre ad választ, de nem konyhakész megoldásokat kínál, hanem rámutat azokra az összefüggésekre, amelyek összekötik vagy éppen összeugrasztják a családtagokat.

– A család nem úgy alakul meg, hogy összekeverjük a hozzávalókat, belerakjuk a szülőket, a gyerekeket és már készen is van: a valóságban nagyon sok beszélgetést, egyeztetést, helyenként vitatkozást igényel az, hogy működjön, és olykor még újra és újra dolgozni kell rajta – szögezi le Regős Judit.

Az eddigiekből szinte természetszerűen következik, hogy a népszerű családi tanácsadó elindított egy előadássorozatot is családi és párkapcsolati témákról, Napimami címmel, ami a Családok éve programsorozat keretében támogatott, vagyis ingyenes.

– Itt lehetősége van az anyáknak és az apáknak egy bizalmi légkörben, tabudöntögető témákban kérdezni és tájékozódni, közérthető nyelven. Nem rózsaszín és ideális képet akarok felvázolni a családról, hanem kézzelfogható, húsba vágó problémákra megoldást nyújtani – magyarázza Regős Judit.

Maga a Napimami a Szülők Házához kapcsolódó magazinban és a Facebookon olyan, egy-két mondatos gondolatok megosztását is takarja, amelyek feltöltik az embert, ha ellepik a hétköznapi gondok, erőt adnak a folytatáshoz és a megoldáshoz. Itt egy:

Hogyan legyél jó anya? Nincs két egyforma élethelyzet, két egyforma ember. Ezért nincs is rá recept. Nézz a gyereked szemébe és megtudod, jó anya vagy-e.

Webajánló

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizenkettő =

hirdetés