Mit hozol otthonról? Ahogy a szüleink velünk bántak, az lesz a modellje minden későbbi kapcsolatunknak, különösen a párkapcsolatunknak

Sokan úgy hiszik, hogy amikor egy párkapcsolat szárba szökken, az egy új kezdet, tiszta felállás. Valójában azonban már ekkor több tényező enged következtetni arra, hogy ez a kapcsolat milyen lesz, milyen problémák jelentkeznek majd benne, és van-e esély arra, hogy hosszú távon is fennmaradjon. Mintha a történet már előre meg lenne írva. Ahogy ugyanis minket fogadtak, szerettek a szüleink, ahogy velünk bántak, az mélyen bevésődik a lelkünkbe – és ez lesz a munkamodellje minden későbbi kapcsolatunknak, különösen a párkapcsolatainknak.

A SOTE Magatartástudományi Intézetének kutatásai szerint a felnőtt magyar lakosság minimum 50 százaléka nem tud biztonságosan kötődni.

Elvárásainkat, félelmeinket, korlátainkat és erősségeinket a gyermekkori élményeink határozzák meg. Ha tehát ilyen szempontból nehéz örökséget kaptunk vagy mi éppen nem, de a társunk igen, akkor dolgoznunk kell azon, hogy ne ugyanazokat a negatív, romboló mintákat ismételgessük újra meg újra, hanem tudatos erőfeszítéssel írjuk ezeket felül, amennyire lehetséges. (Bővebben: Nyitott Akadémia Pódium)

Nyitókép: Alexander Milov, Burning Man

Könyvajánló

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy + 12 =

hirdetés