Mindfulness. Tudatos jelenlét, tudatos otthonlét. Miért fontos ez?

A tudatos jelenlét (mindfulness) megtapasztalása és gyakorlása egyik részről teljesen természetes, és bárki képes arra, hogy saját gondolatait a jelenben tartsa, és figyelmét, érzékeléseit az itt és mostra irányítsa, másrészt viszont egyáltalán nem egyszerű feladat meggátolni, hogy „az értelem állandó locsogása kibillentsen minket belső középpontunkból és központosítottságunkból”. (Kurt Tepperwein)

Már többször használtam otthonunkra azt a kifejezést, hogy „próbaterem”, mert ez az a hely, ahol önmagunk lehetünk, ahol feszegethetjük komfortzónánk határait, ahol megtehetjük az első lépéseket életmódunk változtatásához. Az éber figyelés gyakorlását is kezdhetjük otthonunkban; az ismerős, hozzánk igazodó, nyugodt környezet, és az otthoni rutincselekvések kiváló feltételt jelentenek ahhoz, hogy belevágjunk egy figyelmesebb, tudatosabb jelenlét megtapasztalásába.

 

Mi is az a tudatos, éber jelenlét, és miért fontos, hogy „használjuk”?

A tudatos jelenlét segít bennünket a jelenhez kapcsolódni, nem a múlt vagy a jövő tölti meg elménket, hanem az adott pillanat. Azt érezzük, látjuk, figyeljük, amit valóban itt és most éreznünk, látnunk, figyelnünk kell. Az a jó, ha meg tudjuk osztani a formális és a nem formális gyakorlatokat. Előbbire példa a meditáció, jóga, önmagunk pásztázása, utóbbira például az, ha étkezés közben figyelünk az ízekre, a kertben a virágokra, az illatokra, a hangokra, vagy beszélgetés közben csak a beszélgetésre, minden szóra, ítélkezés nélkül.

A tudatos jelenlét azon kívül, hogy tisztán tartja a gondolatainkat, és ettől koncentráltabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, hosszú távon is támogatja testi és lelki egészségünket. Kutatások bizonyítják, hogy az éber jelenlét javítja a figyelmi kapacitást és a memóriánkat, csökkenti szervezetünk stressz szintjét, javítja az életminőségünket.

Kezdjük el a tudatosság megélését otthonunkban! Eleinte egy-egy napszakot vagy cselekvést jelöljünk ki arra, hogy megpróbálunk teljes figyelemmel jelen lenni! Érdemes „magányos” időszakokkal kezdeni, amikor egyedül vagyunk, és nincsen körülöttünk zavaró tényező. Az esti fürdőzés (vagy reggeli frissítő zuhany, ki mire esküszik) kiváló lehet ahhoz, hogy magunkra, a jelenre – kívülre és belülre – is figyelni tudjunk. Az már egy nehezített terep, ha családtagjaink mellett szeretnénk teljes figyelemmel jelen lenni, de a fő cél az, hogy életünket éljük így, tehát napról napra tágítsuk azt a teret és időt, amelyben éberek vagyunk!

Az otthoni tevékenységeink, élményeink teljesebb megélése az otthoni kapcsolatainkra is pozitívan hat. Ha nem csak fél szemünk, fülünk és figyelmünk van a másikon, akkor a kapcsolatainkban sem csak félig leszünk benne. A teljesebb figyelem teljesebb kapcsolatokat eredményez.

„Primitív őseink füleltek minden gallyroppanásra, minden levélsusogásra. Ma viszont robotpilóta-üzemmódban, őrült tempóban vágtatunk át az életen, hogy elvégezzük, amit kell, és aztán betehessük valamelyik fiókba. Azon kellene munkálkodnunk, hogy békében éljünk, nem azon, hogy kipipálhassuk a következő feladatot is a listánkon, miközben azt hajtogatjuk magunknak, hogy amint azzal végeztünk, akkor majd elkezdünk élni.” (Ruby Wax)

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

hirdetés