Az olasz riviéra kék ösvénye. Cinque Terre, az öt falu

Rengeteg látogató özönlik a drámai szépségű Cinque Terre partvidék derűs kicsi falvaiba, hogy bejárja a teraszos domboldalakat átszelő szédítő ösvényeket. Az olasz riviéra enyhe, balzsamos éghajlatot élvez, híres virág- és élelmiszerpiacairól, különösen Sanremo. A Ligur-tenger a jachtok szerelmeseit vonzza, akik hajóikkal gyakran látogatják a festői falusi kikötőket. 

A Cinque Terre öt önálló falut jelent, melyek a Riviera di Levante sziklás partja mentén húzódnak meg. Ezek Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore. A sziklaszirtek széleibe kapaszkodó kis falvakat csak egy régi ösvény köti össze, amelyet Sentiero Azzurónak (Kék ösvény) neveznek. Innen gyönyörű kilátás nyílik a sziklás partra és a teraszos szőlőkertekre, ahol a Cinque Terre száraz fehérbor szőlője is terem. Az ösvényen a folyó elhagyatott szakaszainál lévő fürdőhelyekhez is eljuthatunk.

 

A falvakat ma az elnéptelenedés veszélye fenyegeti. Köztük a legnagyobb Monterosso al Mare, a Cinque Terre északnyugati végén. A sziklák alatti homokos, széles öböl a faluhoz tartozik. Vernazza utcáit meredek lépcsők kötik össze. Corniglia sziklás teraszok csúcsán épült házai körül mintha évszázadokkal ezelőtt megállt volna az idő. Manarola és Riomaggiore között fut a híres Via dell’ Amore, a szerelem 15 perces sétaútja.

 

A falvakat legkönnyebben a tenger felől lehet elérni (hajók La Spezia, Lerici vagy Porto Venere kikötőjéből), vagy vonaton (La Spezia-Genova vasútvonal).

olaszorszag 

Forrás: Útitárs Olaszország c. kiadvány 

 

Tisóczki Aliz korábbi beszámolója, felvételei Cinque Terréről

 

Ha Észak-Olaszországban – Genova és Pisa környékén – jársz, semmiképp se hagyd ki Cinque terre öt kis faluját! Ne lepődj meg, csak vonattal vagy gyalog tudod megközelíteni őket, a tenger mellett nincs autóút. Hatalmas érzés, amikor az izzasztó hegyi túra végén előtűnnek színesre festett házaikkal a mesébe illő falvak.

Tavasszal ajánlatos túrát szervezni, mert a nyár nagyon meleg. Igaz, a falvak között maximum másfél óra az út, de hegyeken keresztül vezet az út, szűk ösvényeken.

A Cinque Terre 1997 óta a UNESCO Világörökség része; 1999-ben megalakult a Cinque Terre Nemzeti Park. A falvak nevei Északról Dél felé haladva: Monterosso, Vernazza, Coniglia, Manarola és Roimaggiore.

Az utolsó két falu nagyjából 15-20 percnyi séta, kiépített út épült, még egy bárt is nyitottak rajta. Tökéletes naplementéket láthatunk, fotózhatunk onnét, de nem ezért látogatják sokan. A két utolsó falut összekötő út a Szerelem útja. Ha szeretnéd megerősíteni a szerelmedet a pároddal, csak fogj egy lakatot, helyezd fel bárhová az úton a több ezer lakat közé, és a kulcsot hajítsátok a tengerbe.

A falvak épek, szépen gondozottak, ellátottak. Vernazza a kivétel, ez a települést megtépázta nemrég egy nagy vihar. Annyira elmosta a hegyet a hirtelen esőzés, hogy az egész főutcát az első szintig fel kell újítani. Folyamatosan dolgoztak a munkások, hogy a szezonkezdetre rendbe hozzák az utakat, üzleteket, de még mindig láthatók a nyomai a viharnak. Sok művész festményekkel és versekkel támogatta a falut. Majd minden bejárati ajtót kép díszít.

A főtéren pedig fotókiállítást rendeztek arról, ahogy az emberek hordják ki a házaikból, boltjaikból a sarat. Reméljük ilyen nem történik többé. Cinque terre tökéletes helyszíne lehet egy tavaszi hosszú hétvégének, romantikus zeg-zugos utcákkal, túrázással és strandolással fűszerezve, olasz ételekkel, borokkal… Ha egyszer ellátogatsz ide, soha többé nem felejted el ezt a mesés környéket!

Fotók: Tisóczki Aliz, Picjumbo

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × kettő =

hirdetés