„Olyan szerencsés vagy!” A sikereim és a kudarcaim között nagyjából annyi különbség van, hogy az előbbiben több a munka

Amikor Thaiföldről először visszajöttünk, tartottunk egy baráti összejövetelt. Emlékszem, az egyik barátnőm irigykedve azt mondta: „Olyan szerencsés vagy!”

Akkor nagyon sértett ez a megjegyzés, amiért minden befektetett munkám, tehetségem, egyszerűen csak szerencsének nevezi. Te is ugyanilyen szerencsés lennél – gondoltam magamban –, ha célokat tűznél ki magad elé, terveket készítenél az elérésükhöz, ha a fizetésedből arra költenél, ami valóban fontos és arra nem, ami nem számít igazán. Szerencsés lennél, ha hinnél benne és beleadnád a magad részét. Persze nem mondtam semmit és valamennyire igaza is volt, de ezt csak sokkal később tanultam meg.

Jobb, ha titokban marad

Kívülről nézve bárki lehet szerencsés. Néha nem merem elmondani, hogy hogy élek. Van, hogy a saját munkatársainknak nem merjük megmutatni a lakásunkat. Amikor a tengerparton a laptopba merülve dolgozom és valaki megkérdezi, hogy digitális nomád vagyok-e, előfordul, hogy lesütöm a szemem, mert az egész annyira könnyűnek és egyszerűnek tűnik a másik szeméből nézve.
Sokszor nehéz beszélni azokról a csodákról, amiket átélünk, mert a hallgató fél legtöbbször nem a belerakott munkát látja, csak a varázslatos eredményt, amitől egyszerűen csak szerencsésnek tűnök és máris jönnek a „könnyű neked” megjegyzések.

Megbukni könnyű

Ezért nagyon sokáig szinte inzultusként vettem, ha valaki azt mondta „szerencsés vagy”. Mert minden, ami velünk történik, mi hoztuk létre, mi találtuk ki, mi alakítottuk így és megvalósítható. Nem nyertünk a lottón, mégis nap mint nap úgy érzem, hogy igen. Mert mi a lottónyeremény, ha nem az, hogy pontosan azt csinálhatom, amit akarok.
Aztán Costa Ricában, Nosarában egy helyi kisboltban láttunk egy feliratot: If you are lucky enought to visit Nosara, you are lucky enought (ha elég szerencséd van, hogy Nosarába gyere, elég szerencsés vagy). Nincs több kitétel, nincs más feltétel.

Jó, talán tényleg szerencsés vagyok. Sok minden pontosan úgy alakult az életemben, ahogy elterveztem. Van persze a másik listán is jónéhány tétel, csak a bukások annyira mindennaposak, hogy az nem is számít igazán. Mindenkivel megtörténik. A sikereim és a kudarcaim között nagyjából annyi különbség van, hogy az előbbiben több a munka. De valóban nem mindenki ennyire szerencsés, mint én.

Szerencsésnek születtünk

Amikor ma egy afrikai srác azt mondta, hogy szerencsés vagyok, éreztem, hogy lesütöm a szemem, de halkan mégis annyit mondtam, igen. Tényleg mindenem megvan. Európai vagyok, fehér vagyok, mindig van tiszta ivóvizem és ezernyi lehetőségem arra, hogy azt tegyem, amit akarok.

Az utazás azért is jó, mert kimozdít abból a lusta kényelemből, amit mi sztenderdnek gondolunk. A helyiek kinevetik minden kifogásom. Van róla fogalmad, mennyire szerencsés vagy? Mert az vagy! Hogy élsz-e vele, csak rajtad múlik.

Írta: Molnár Viktória

A fotók a szerző tulajdonában vannak

Viki eddig megjelent írásai >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy − hat =

hirdetés