Hogyan készül egy egészségtudatos edző az ünnepekre? (Mit) lehet enni karácsonykor?

smeller_kitti_3600

Smeller Kitty

Sokan azt az elvet vallják, hogy hogy az ünnep az ünnep, miért mondjunk nemet a nagyinak, miért utasítsuk vissza anyukánk finom falatjait?

Természetesen ez nem bűn, nem ítélkezem azok felett, akik így tesznek, viszont tudom, hogy sokakkal elszalad a szekér év végén, mert ha már bűnőzünk, akkor adjunk az élvezeteknek! Töltött káposzta, bejgli, szaloncukor, és az alkohol ugyebár…

Tudatosan élek egész évben, és tudom, már egyre jobban, hogy mi a jó a testemnek. Azzal is tisztában vagyok, hogy jó néha különleges, finom falatokkal, édességekkel kényeztetni. Viszont nem tenném ki magamat annak éppen ünnepekkor, hogy taccsra vágjam a kiegyensúlyozottságomat, azt a kellemes állapotot, ami annyi odafigyelésem és munkám eredménye.

Pláne nem teszem ezt azért, hogy valaki ne sértődjön meg. A szeretet nem azon múlik, hogy eszem-e a sütidből, vagy sem. A szeretet azon múlik, hogy mennyi időt töltünk egymással, illetve azt az időt minőségben, figyelemben valóban egymással töltjük-e.

Ha valaki szeret, akkor ugye azt akarja, ami nekem a legjobb. Akkor hát nem kérheti azt, hogy egyek a cukros, gluténes, tejes sütikből, melyek toxikusan hatnak a  szervezetre.

Volt idő, amikor még lázadó voltam, és mindenkit megakartam győzni arról, hogy az a jó, amit én csinálok. Ma már nem akarok mindenáron meggyőzni senkit; aki nyitott és befogadó ezekre, az úgy is megtalál, és kikéri a véleményemet. Ma már csak azt kívánom, hogy probléma nélkül ragaszkodhassam a saját elveimhez, s ne kelljen az ünnepi asztalnál védőbeszédet mondanom magamért.

Persze nehezen viselem, ha látom, hogy a közvetlen környezetemben valaki nem vigyáz magára, ha szó szerint mérgezi magát, de nem kiabálok át neki az asztal túlfelére, hogy tudja-e mit csinál… Főleg azért, mert az emberek többsége már pontosan tudja, mi jó neki, mi nem. Tudja, mégsem csinálja másképp, mert nem érett meg erre, vagy másképp gondolkodik az életről… Sokan nem tudják értékelni az egészséget, amíg egészségesek.

smeller_kitti_2700

Mit lehet enni karácsonykor? 

Rengeteg remek recept található az interneten, lehet ötletelni, én szeretem a hagyományos ételeket megreformálni. Kicserélni a “problémás” alapanyagokat egészségesekre, és ennyi. Nálunk biztosan lesz töltött káposzta, amit barna rizzsel fogunk elkészíteni.

Imádom az édesburgonyát, ki is néztem egy szuper levesreceptet. Bejglikészítésben édesanyám a nyerő, mindig ő készíti, én még sosem vettem rá magam. A jó hír – számomra legalábbis -, hogy mivel már ő is áttért a cukor-, glutén- és tejmentes személyre szabott táplálkozásra, olyan alapanyagokból készíti el, amit én is megehetek. A diós bejgli a kedvencem.

Amit biztosan szeretnék megcsinálni az ünnepek alatt, az a gesztenyepüré, kókusztejszínhabbal; natúr gesztenyekrémből, magam ízesítem, a kókusztejszínt pedig beleteszem a házi retró habszifonomba, és jó sok habot tolunk majd rá. Isteni lesz, és mégsem adunk egy jó nagy inzunfröccsöt a hasnyálmirigyünknek.

A nagy karácsonyi habzsidőzsi mellett sokan semmit sem mozognak, a két házzal távolabb élő nagymamihoz is kocsival mennek. Persze a sportban sem árt egy kis szünet, feltéve ha valaki becsülettel edz egész évben, akkor tényleg jó kicsit pihentetni az izmokat, ízületeket. Viszont gondoljunk csak bele, hogy micsoda szélsőségek ezek a testnek! Biztosan jó leállni egyik napról a másikra a sporttal, és közben egész nap enni? Nem gondolom, hogy ez így helyes.

Szóval, igenis fontos ilyenkor is odafigyelni a táplálkozásra és mellette a pihenésre. Ne dobjuk el az elveinket az ünnepek alatt sem, hiszen a bűntudatnál kevés önrombolóbb dolog van a világon. Ha mégis elcsábultok, tartsatok mértéket! Jusson eszetekbe: nincs olyan, hogy “ez most már nem számít”! Minden falat számít.

Annyira szerencsések vagyunk, hiszen ma már mindent lehet helyettesíteni valamivel, így igazán nem is kell nélkülözni, csak kicserélni az alapanyagokat.

Egészségtudatos ünnepeket, célokban, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok nektek! 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × öt =

hirdetés