Életem gluténmentesen. Kiss Dóri könyve

Kiss Dóri 2012 augusztusában hiánypótló felületként Gluténmentes élet néven blogot indított azzal a céllal, hogy segítsen gluténérzékeny sorstársainak. Az eltelt öt év tapasztalatait, a betegséggel folytatott küzdelem tanulságait osztja meg első könyvében.

Életem gluténmentesen 

Dóriról 2012 nyarán derült ki, hogy gluténérzékeny. Tizenkilenc éves volt ekkor. A tanulmányaival volt elfoglalva, s bár voltak tünetei, egy dologra figyelt fel: nagyon sovány volt. Nem is törődött volna ezzel – írja a kötetben -, ha nem teszi szóvá minden második ismerőse. 

A diagnózis váratlanul érte, ráadásul minden információt magának kellett apránként összegyűjtenie. Az internet ugyan már ekkor tele volt információval a gluténérzékenységgel kapcsolatban, de a mindennapokon ezek nem jelentettek segítséget. 2012 augusztusában elindította Gluténmentes élet c. blogját, elkezdte megosztani a tapasztalatait, kikísérletezett receptjeit és a számára bevált termékek körét. Blogját egyre többen olvasták, közösség szerveződött köré.

Most pedig már könyv formában is megosztja az olvasókkal, hogyan cseppent bele a gluténmentes életbe, mi történt vele a diagnózis óta; 35 gluténmentes receptet is ismertet a kedvencei közül.

Részletek a könyvből

A legkorábbi tünetek kisiskoláskoromban jelentkeztek, a metszőfogaimon kialakuló zománchibák képében. (…) 

(…) hiába ettem, a kilók csak nem akartak felkúszni rám. Emellett apró is voltam, egészen 6. osztályos koromig alig nőttem…

(…) elkezdődött a gyomorsavmizéria, amely aztán évekig húzódott, és kíméletlenül megkeserítette az életemet. (…) A gimnáziumi éveim alatt már sehova nem mentem savlekötő nélkül. Igazából az sem használt…

(…) tovább fogytam. 

Majd érettségi után Dórinál állandósultak a rosszullétek, folyamatosan hányinger gyötörte, puffadt, nem tudott enni. Mindez lelkileg is megviselte.

– Utólag derült ki – írja -, hogy a gluténérzékenység egyik gyakori tünete, a depresszió kínzott – egy évig küzdöttem vele úgy, hogy nem is tudtam róla.

Végül az édesanyja kezdett arra gyanakodni, hogy gluténérzékenység állhat a háttérben. Az általános laborvizsgálat eredményei ezt nem igazolták vissza – minden érték rendben volt – a minimális vashiányt leszámítva. A tünetek alapján gasztroenterológushoz küldték, elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Kiderült, hogy Dóri nemcsak glutén-, hanem laktózérzékeny is.

Dóri az életmódváltás nehézségeiről, kihívásairól is ír a könyvében, nemcsak gyakorlatias megközelítésben – a lelki oldalát is körbejárva, sőt arról is ír, hogy milyen embertípusokhoz kell a gluténérzékenyeknek hozzászokniuk, miután megkapták a diagnózist. Tanulságos… El kell viselni például azt, hogy száznegyvenkétszer is el kell magyarázni, hogy a gluténérzékenység nem egy új őrület, hanem egy autoimmun betegség, amin nem lehet változtatni.

A könyv informatív, személyes hangvételű; Dóri saját konyhai kísérletezései nyomán készült finomságok receptjeivel, fotóival tarkított. 

Az egyik legfontosabb tulajdonságom, amit a gluténérzékenységnek köszönhetek, hogy sokkal erősebb lettem lelkileg, erősebb, mint azt valaha is hittem – vallja a fiatal szerző. Remek könyv, a témában autentikus szerzőtől.

A kötet a Boook Kiadó gondozásában jelent meg. 

Dóri blogja: http://glutenmenteselet.blogspot.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 4 =

hirdetés