Ne halogassuk a méhnyakszűrést! Életet menthet

Tündérmese kis szépséghibával címmel 2014. október elején mutatták be Mittelholcz Dóra újságíró könyvét, amelyben betegségének történetét örökíti meg. 2011-ben diagnosztizálták nála HPV vírus okozta méhnyakrákot – Dóra ekkor 29 éves volt. A méhnyakszáj-eltávolítás és a kezelések sora után úgy tűnt, sikerült megállítani a daganatos sejtek kiújulását, ám 2012-ben néhány hónap leforgása alatt újabb – nagy kiterjedésű – daganatot találtak. Nagyműtét, majd gyógyszeres kezelések sora következett, melyekre Dóra szervezete érzékenyen reagált. 2014. nyarán végtelenül legyengült. Minden erejét összeszedve érkezett az őszi könyvbemutatóra. Október 29-én kaptuk a hírt: Dóra fájdalmai örökre megszűntek.

Dóra könyve megrendelhető a Bookline oldalán, amely a képre kattintva érhető el

A méhnyakrákról

Évente majdnem négyszázan halnak meg a méhnyakrák valamely formájában – áll a Semmelweis Egyetem közleményében -, pedig a méhnyakrák viszonylag könnyen hozzáférhető daganat, és a megfelelő szűrési módszernek köszönhetően korai stádiumban teljesen gyógyítható.

A betegség kialakulásában leggyakrabban kimutatható a Humán Papillóma Vírus (HPV) szerepe. Általában elmondható, hogy a fertőzés időpontjától 6-8 év telik el az invazív méhnyakrák kialakulásáig. A daganat korai felismerését segíti az, hogy gyakran terjed rá a környező szervekre, azonban ekkor a daganat már előrehaladott stádiumban van. A betegség ritkán jár korai tünetekkel, így bővebb folyással, véres váladékozással vagy kontaktvérzéssel, ezért nagyon fontos a megfelelően korán elvégzett szűrővizsgálat.

hirdetés 

hirdetés 

A szűrővizsgálatról

A méhnyakrák felismerésében központi szerepet kap a görög orvos után elnevezett Papanicolau-kenet. Az ehhez szükséges mintát a squamocolumnáris junctio területéről kell venni, mert itt fordul elő leggyakrabban dysplasia. Ezután a kenetet, régen a Papanicolau-rendszer szerint, mára azonban a Bethesda-rendszer szerint értékelik. A specificitása igen magas, a szenzitivitása viszont valamennyivel alacsonyabb, de ez javítható, ha vizsgálatot kolposzkópiával kombinálják, melynek során először ecetsavat, majd Lugol-oldatot alkalmaznak a méhnyak területén. Az ecetsav kicsapja a kóros hám fehérjéit, így az ecetsav pozitív hám fehéres elszíneződést mutat. A Lugol mahagónibarnára festi az egészséges, glikogénben gazdag hámot, ezért itt a festődés hiánya jelenti a kóros elváltozást, melyet jód-negatív területként írnak le. Külön említendő módszer a HPV-szerotipizálás, amelynek segítségével felismerhetők a veszélyes szerotípusok, de ezt mégsem lehet kizárólagos szűrési módszernek tenni, hisz a hölgyek 11-20%-a fertőzött ugyan a vírussal, de mégsem alakul ki bennük semmiféle daganat.

Az alábbi videón többet lehet megtudni a HPV-ről

A méhnyakrákot a 1940-es évek óta szűrik, és a megfelelően fegyelmezett szűrésrendnek köszönhetően a betegség incidenciája 60-70%-kal csökkent. Ma Magyarországon a 25-65 év közötti hölgyek háromévente kapnak behívót. 2009-ben és 2010-ben évente körülbelül 100 védőnő szerzett kenetvételi képesítést, így ők is képesek az orvosok munkáját elvégezni.

Forrás: Semmelweis Egyetem | Nyitókép: Antoine Carrion 

Könyvismertető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

hirdetés