Tisztán élve, könnyű mosollyal

KÉP ALÁ ÍRÁS

Vajon amiatt sóhajtoznak-e a képen látható hölgyek, hogy csak utólag tudták meg, Muráti Lili a Balatonba vetődött, mert így szeretett volna nyomást gyakorolni a vitorláson révedező Jávor Palira, miközben csendesen zümmögött a felvevőgép. Igen, a napokban forgatták errefelé az Elnökkisasszony című filmet, és talán a pöttyös ruhás dámának is azért jött nehezen álom a szemére, mert idáig hallatszott Jávor cigányzenés boldog, kesergése.

A másik, szépen felöltözött hölgy, aki párja ölében ül a fonott széken, bizony nehezen szabadulna, mert amerre a Pali jár, ott különösen ragaszkodókká válnak a férfiak és nem eresztik szerelmüket sehová, még annyi ideig sem, hogy lesétáljanak a partra, belebámulva a szembeszélbe.

Vagy Radnóti Miklós új kötete volna a téma, a parti büfében? Az Újhold, amiből az alsó madárfogással fogságba ejtett hölgyemény fejből idéz egy sort, szinte csak a párja bosszantására:

„Tisztán élünk különben és könnyű mosollyal; asszonyom járkál a szobán szoknyája kis neszével és fényes szemmel rendezi tárgyainkat.”

A Pali vitorlása azonban nem siklik errefelé, legföljebb a Balaton éke, a „Kishamis”, ami 1896-ban készült el és maga Széchenyi Emil gróf, majd fia, Széchenyi Pál forgatta a kormánykereket. Vannak olyan párok persze, akiknek csak egy csónak evezőivel való küzdelem jut, ők így csúsznak be a sercegő növények közé a Galamb-szigetet becélozva.
A remegő hőség nem ereszt itt a balatonföldvári strandon, csak a napernyők nyújtanak némi árnyékot, meg a bohókás, mintás esernyő, amit egy idősödő amorózó tart valami ifjú kisasszony átmelegedett, mandula és Balaton-illatú haja fölé.

Amúgy könnyed a délután, belefér egy kis cigarettavég, ám a dohányzó férfi nem a legelső divatfi, az atléta és az úszónadrág mellé, komoly csukát visel, ráadásul zokni nélkül taposott bele a félcipőbe. Mondhatjuk, ennél nagyobb baj ne legyen, bár kicsikét följebb Németországban már készítik elő azokat a törvényeket, amelyek nyomán majd december 31. után eltávolítják az állami hivatalokból a zsidó származásúakat. De addig még van néhány jó hónap és vajon merre sétálgathat Jávor Pál és vajon kivel?

Fotó: Fortepan, Zsilinszky Sándor, 1935

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 4 =

hirdetés