Nem érdekel, hol vagyok, gyertek értem! Rendhagyó interjú Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel

Októberben jelent meg Nyáry Krisztián Így szerettek ők című magyar irodalmi szerelmes könyvének 2. kötete, melyben a szerző 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetét dolgozza fel. Nyáry Krisztián korábban irodalomtörténetet tanított a pécsi egyetemen, a kilencvenes évek közepén otthagyta a katedrát, de hobbija az irodalomtörténet maradt. Bő egy éve a Facebookon barátainak, ismerőseinek kezdte publikálni a magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, a posztok  – mondhatni – felrobbantak, s Nyáry Krisztián egy csapásra közismertté vált a közösségi médiában. A barátoknak szánt bejegyzésekből 2012 karácsonyára könyv született – az év egyik legnagyobb könyvsikere -, a kiadvány elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is.

Rendhagyó interjúra, asszociációs játékra hívtuk Nyáry Krisztiánt, lássuk, egy-egy általunk választott szóról mire asszociál!

 

Ablak

A szentesi gimnázium padlásfeljáróján, a padlásajtó előtt közvetlenül van egy ablak. Amikor elsős lettem, szinte azonnal észrevettem, hogy ott csókolóznak a negyedikesek. Alig vártam, hogy rám is sor kerüljön majd. Amire eljött volna az időm, lezárták a feljárót.

Álom

Nem tudom megjegyezni az álmaimat, pedig reggelente sokszor próbálok visszaemlékezni rájuk. Néhány gyerekkori álmom viszont élesen megmaradt, így jobb híján azokból gazdálkodok.

Balaton

A balatonszepezdi strandon a 70-es években Ernő bácsi volt a büfés. Ha valaki „kérem szépen”-nel kezdte a rendelést, óriási adagot kapott, ha nem adta meg a tiszteletet, jó, ha fél adag került a tányérjába. Sokan nem értették az egyszerű összefüggést, méltatlankodtak. „Hadd tanulják a Balatont”, – mondta Ernő bácsi.

Celeb

Van egy barátom, celeb. Nagyon utálja, hogy megbámulják, odamennek hozzá, hozzáérnek. Nem nyilatkozik bulvárújságnak, nem beszél soha a magánéletéről. Nem szereti a celebséget. De azért nem is hagyna fel vele.

Család

Most először tölti nálunk a Szentestét az egész család. Szükség lesz a gyerekek íróasztalára is a terítéshez. De azt a gyerekszobában raktam össze, félek, hogy nem fog kiférni az ajtón. Egyelőre nem szeretnék vele szembesülni, mert örülök, hogy jön az egész család.

Dal

K-né csak helyettesítő tanár volt, nyugdíj előtt állt, amikor beküldték oroszórára. Egy szót sem tudtunk oroszul, ezért jobb híján énekelnünk kellett. „Most pedig énekeljük el a dalunkat!” – mondta és elkezdte énekelni oroszul a Moszkva-parti esték című érzelmes slágert. Visítottunk a röhögéstől. Nem vett róla tudomást, végigénekelte cérnahangon. A végén teljesen elérzékenyült a meghatottságtól. Fontos dal lehetett ez neki.

Dzsámi

Pécsen, a Jakováli Hasszán dzsámi mellett volt egy tejbár. Ott volt a legjobb kakaó a városban és a túrós táska is finom volt. A helyiek és az egyetemisták mellett sok turista is betévedt. Főleg, mert a szőke pultos hölgy dekoltázsa önmagában is idegenforgalmi látványosság volt. Nyelveket nem beszélt, de az ő kedvükért kiírta nagy betűkkel a kirakatba: „Jó étvégyat! – Good eating!”

Első

Az első albérletem az egykori pécsi tiszti telepen egy 20 négyzetméteres házikó volt. A főbérlő, nyugdíjas katonatiszt mellette élt egy nagyobb házban. Ketten laktunk benne egy évfolyamtársammal, aki szaxofonozott. Amikor gyakorolt a hangszer húsz centire volt a fejemtől. Később hazahozott egy havasi kürtöt is, de az szerencsére nem fért be a házikóba.

Étel

A lányomat megkérdeztek az óvodában, mi a kedvenc étele. Azonnal rávágta: a libamáj meg a szusi. „Miért ilyen puccos ételeket mondtál? Miért nem a paprikás krumplit vagy a tejberizst mondtad, mikor azokat is nagyon szereted?” – kérdeztük. „Mert ezek jobbak” – mondta, és igaza volt.

Film

A szentesi moziban gyakran adtak délutánonként művészfilmeket. Legkevesebb öt látogató kellett ahhoz, hogy elkezdjék a vetítést. A Cinema Paradiso-ra csak hárman voltunk kíváncsiak, ezért az utcáról fogtunk nézőket. A jegyüket mi vettük, és egy csokiért cserébe az első tíz percet a film indulása után a moziban kellett tölteniük.

Gutenberg-galaxis

1463-ban Várdai István kalocsai érsek az anyaszentegyház nevében hivatalos átkot mondott egy bűnös találmányra, amely megrontja a vallást és tévútra viszi a tudományt is. Ez az átok az első magyar vonatkozású említése a nyomtatott könyvkiadásnak. Ehhez képest nagy baj nincsen.

Gyermek

A gyermek az mindig másvalaki ivadéka, mert a saját az csakis gyerek. Sose mondjuk, hogy elmegyek a gyermekekkel kutyát sétáltatni, vagy, hogy milyen oltári rendetlenséget csinált megint ez a két gyermek.

Himnusz

Bőségért, dicsőségért, nemzeti nagyságért szokás imádkozni más himnuszokban is. De jó kedvért? Ehhez végletesen szomorúnak kell lenni alapból.

Ismertség

Büfés: „Te valami tévés vagy?” Én: „Nem.” Büfés: „Akkor színész? Ismerős vagy nekem.” Én: „Nem, színész sem vagyok.” Büfés: „Kár, mert ha ismert lettél volna, adtam volna kedvezményt.”

Íróasztal

Gyerekkoromban egy klasszikus, felnyitható fedelű íróasztalom volt. Használtan kaptuk, korábban egy híres íróé volt. Ott maradt a régi lakás pincéjében. Gondoltam, érte kéne menni, de pont akkor olvastam, hogy a híres író rendőrségi besúgó volt. Ettől elment a kedvem az íróasztaltól. Egy ölembe tett laptopon írok a kanapén.

Játék

A világ leggonoszabb csapdája a kicsi fehér „egyes” Lego kocka. Sem az elől hagyott fém ceruzahelyező, sem a műanyag kislapát nem fáj úgy, mint a szőnyegben megbúvó apró dán akna, amibe biztosan belelépsz, ha az egyik alvó gyerek mellé, mezítláb settenkedve le akarod tenni a másikat.

Könyv

Nagyon sok kedvenc könyvem van, de csak múltkor jöttem rá, hogy a legkedvencebb, olyan, amiért évekig őszintén rajongtam, csak egy. Mark Twain Koldus és királyfi című regényének 1978-as kiadása, amit addig olvastam kislámpával a paplan alatt, amíg a villanykörtétől ki nem égett a huzat.

Léda

Élete végén bőrbetegsége miatt nem ment emberek közé. Kutyákat tartott. Az egyik megharapta a cselédlányt. A kutyákat el kellett adnia. Emberek közé azután sem járt.

Mottó

„Tiszta rendes a te padod, hogyha te azt nem firkálod.” Ez volt kiírva a Bajza utcai általános iskolában az osztályterem falára. Fekete filctollal gondosan lemásoltam az íróasztalra.

Nők

Negyed hétkor kelek. Van tíz percem, csak akkor jelenik meg az első. Elfoglalják a fürdőszobát, a vécét, öltözködnek, átöltöznek, felveszik egymás ruháját, összevesznek, kibékülnek, elkésnek. Végül is jól indul a nap.

Nyugat

1912. január 6-án Osvát Ernő, a Nyugat szerkesztője és Hatvany Lajos, a Nyugat Részvénytársaság többségi tulajdonosa kardpárbajt vívtak egymással, mert nem értettek egyet a lap szerkesztésének alapelveiben. Ölni tudtak volna az irodalomért.

Olvasók

Egy átlagos magyar ember naponta 20 percet tölt olvasással. Ebből könyvet 7 percig olvastunk. Az ezredfordulón még 9, a rendszerváltáskor pedig 12 perc jutott könyvekre. Optimista vagyok: lehet, hogy egyszerűen csak gyorsabban olvasunk.

Óceán

Nem vagyok óceán-párti. Feleslegesen nagy vízfelület aránytalanul kevés parttal. Sokkal ügyesebb fejlesztés a Földközi tenger.

Önkritika

Egészen tűrhetően főzök, de már másodjára nem voltam elégedett marhahúslevesemmel.

Őszinteség

Az előbb hazudtam. Mi az, hogy tűrhetően? Remekül, mondjuk ki őszintén.

Politika

A magyar társadalom politika- és politikusellenessége nem alaptalan érzelem, de ezzel együtt pont ez a legveszedelmesebb politika táptalaja.

Romantika

Sokat kérdezik: ha szerelemről írok, akkor ugye romantikus alkat is vagyok? Hát, legfeljebb a magam módján. Bizonyos pillanatokról csak utólag derül ki, hogy romantikusok voltak vagy nevetségesek.

Shakespeare

Shakespeare szerelmi életéről egy könyvtári könyvet adtak ki, mégsem tudunk róla semmi biztosat. Azt sem, hogy ki volt, élt-e valaki ezen a néven egyáltalán. Persze így életrajzot írni sem lehet olyan nehéz róla.

Szenvedély

Mindig szerettem volna egy olyan káros, de azért nem végzetes szenvedélyt, ami végigkíséri az életemet. A barátaim jóindulatúan vagy lemondóan bólogatnának, amikor erről a szenvedélyemről beszélgetnek. „Tudod, szegény nem bírja abbahagyni.” De végül nem voltam elég kitartó hozzá.

Társ

Felriad valamire. A vállamra teszi a fejét, mint egy párnára. Alszik tovább.

Utazás

Nem az utazás ideje, hanem a csomagtartó mérete határozza meg az utazáshoz elvitt bőröndök számát. Akkor indítható az utazás, ha már a gyerekek lábánál is van valami.

Úri muri

Nem érdekel, hol vagyok, gyertek értem – motyogta a barátom a telefonba. Ez elég pontos leírás volt, így hamar megtaláltuk. Addigra már jól érezte magát, maradni akart.

A kötet borítóján látható különleges nyaklánc Nyáry Krisztián ötlete alapján valósult meg, érdekessége ezen túl, hogy ő maga rakta össze. A 2. kötet borítóján megjelenő nyakékhez viszont már profi segítőt kapott Vadjutka ékszerész személyében. A fotóra kattintva olvasható az ékszerről készített összeállítás

Ünnep

Karácsony másnapján, csak úgy feküdni a kanapén, kávé, könyv, esetleg némi calvados. A gyerekek az ajándékokat nézegetik. Elillanó pillanat, mielőtt a kutya feldöntené a karácsonyfát.

Világháló

1990 óta használok internetet, amióta először találkoztam vele a pécsi egyetem számítóközpontjában. A washingtoni Kongresszusi Könyvtár katalógusát nyitottam meg. Két napig úgy éreztem magam, mint egy időutazó. Húsz évvel később a tízéves lányom talált egy kutyát, öt perc alatt csinált neki egy honlapot, és egy óra múlva gazdát kerített neki. Akkor úgy éreztem magam, mint az időutazó, aki lemaradt az utazásról.

Zene

Mosogatásnál rock, kutyasétáltatásnál francia sanzon, autópályán punk, kacskaringós kis úton opera.

Zsöllye

Gyerekkoromban jártam Lukin Laci bácsi vasárnap délelőtti előadásaira a Zeneakadémián. A zsöllyében ültünk a többi gyerekkel, zörögtünk a cukorkás zacskóval, lökdösődtünk. Minden alkalommal egy felnőtt ült a színpad melletti páholyban. Behunyt szemmel hallgatta a zenét. Biztos voltam benne, hogy ő a Zeneakadémia főnöke. Irigyeltem a nyugodt páholyért.

 

Interaktív irodalomtörténeti tárlat Hévízen

Nyáry Krisztián írásainak felhasználásával interaktív irodalomtörténeti tárlat nyílt december 12-én Hévízen a Gróf Festetics György Kulturális Központ múzeumában. A korabeli fotók, kiadványok mellett speciálisan hévizi vonatkozású irodalomtörténeti dokumentumok is megtekinthetők a tavaszig nyitva tartó kiállításon.

 

Így szerettek ők a Facebookon

Így szerettek ők Facebook

 

 

Ajánló

Vad Jutka ékszer Nyáry Krisztián könyvéhez

Nyakék irodalmi portrémedálokkal Ékszer, amit a sikerkönyv tett ismertté

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × öt =

hirdetés