Leendő angyalok

KÉP ALÁ ÍRÁS

Katonák állnak zubbonyban a karácsonyfa előtt 1916 telén és néznek bele a fotómasinába. Ki szigorúan, ki vidáman, ki rosszkedvűen, attól függően, hogy milyen a rangjelzésük, vagy éppen a hangulatuk. Valaki egy hegedűt tart a kezében, lehunyt szemmel pengeti az egyik húrt, mintha egy tücsök köhögne. A zenésztársa, a klarinétos kicsit elhajol, hogy jobban látszódjon majd a képen, előtte valaki cigarettát tart, aminek a meggyújtásával megvárja a felvétel befejezését, az újbóli zsibongást.

Valaki kutyát békítget az ölében, kicsit mocorog az állat, csúszik le a lába, halkan nyüszít. Fölötte egy üvegszemű harcos, mellette a földíszített karácsonyfa, szerényen, szegényen, távoli hadszíntéren. Tizenketten vannak a képen, egy tucat, de talán nincsenek is ott, máshol járnak, szobák illatát érzik, ágyneműkét, a gyerekek fejbúbját, csiklandós tüske hajukat, nők meleg lélegzetét.

Pár hét, hónap, vagy év és kevesebben lesznek. Soha nem állnak már így tizenketten össze egy képre. Néhányan beállnak angyalnak.

Fotó: Fortepan, 1916

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + tizennégy =

hirdetés