Tormás sajtkrémmel töltött fánk égetett tésztából

A képviselőfánk tésztája, az ún. égetett tészta egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen ízesíthető. Tormás sajtkrémes töltelékkel is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók az égetett tésztához

kb. 35 db kisebb fánkhoz

2 dl víz

20 dkg vaj

20 dkg liszt

1/2 kk só

4-5 egész tojás (tojás méretétől függően)

Töltelékhez

4-5 dl tej

2 ek liszt

2 ek vaj

2 ek parmezán sajt

1 kk só

1/2 kk szerecsendió

1 ek reszelt torma

1/2 kk fehér bor

1-2 dkg vaj

20 dkg reszelt sajt (ízlés szerint, vegyesen)

sajtos_tormas_fank2600

Elkészítés

Öntsük egy lábasba a vizet, adjuk hozzá a vajat és sót. Addig melegítsük, amíg a vaj teljesen felolvad. Öntsük bele a lisztet és folyamatosan kevergessük, míg összeáll egy nagy gombóccá, s a tészta elválik az edény falától.

Tegyük át egy tálba, hagyjuk kissé kihűlni, majd egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat (célszerű gépi mixert használni). A következő tojást mindig akkor adjuk hozzá, ha a tészta már egynemű, szépen összeállt. Alaposan dolgozzuk ki a tojásokkal a tésztát, mert így kapunk lyukacsos, könnyű fánkot. (Ha kevésnek érezzük a négy tojást, ötöt is hozzákeverhetünk.)

Tegyük a tésztát egy vastag csillagcsöves habzsákba és a sütőpapírral bélelt sütőlemezre adagoljunk diónyi kupacokat belőle.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. negyed óráig, majd mérsékeljük a hőt 150-re és süssük még kb. fél óráig. Ha megkopogtatjuk a tészta alját, és kongó hangot hallunk, a fánk elkészült.

A krém elkészítése

Két evőkanál vajat olvasszunk meg egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és kevergessük. A langyos tejet apránként adagoljuk a lisztes vajhoz és habverővel keverjük simára (sűrű besamelmártást készítünk).

Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a sót, a borsot, a szerecsendiót. Tormából mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget használjon. A reszelt sajtot is adagoljuk a főzethez. Sűrű krémet kapunk, de vegyük figyelembe, hogy hűlés közben még sűrűsödni fog, ezért tejjel hígítsuk, ha szükséges, és kevés vajat is keverjünk bele.

A krémet hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt fánkok tetejét vágjuk le.

A krémet is tegyük csillagcsöves habzsákba, és töltsük meg vele a fánk alsó részét. Kevés reszelt sajtot tegyünk a krémre, majd helyezzük rá a fánk tetejét.

Fogyasztás előtt – letakarva – hagyjuk legalább fél napig a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

A megadott mennyiségekből kb. 35 kisebb fánk készíthető. Ha a fánkot szeretnénk gazdagon tölteni a krémmel, érdemes fél adaggal többet készíteni belőle.

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − három =

hirdetés