Tormás sajtkrémmel töltött fánk égetett tésztából
A képviselőfánk tésztája, az ún. égetett tészta egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen ízesíthető. Tormás sajtkrémes töltelékkel is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók az égetett tésztához
kb. 35 db kisebb fánkhoz
2 dl víz
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1/2 kk só
4-5 egész tojás (tojás méretétől függően)
Töltelékhez
4-5 dl tej
2 ek liszt
2 ek vaj
2 ek parmezán sajt
1 kk só
1/2 kk szerecsendió
1 ek reszelt torma
1/2 kk fehér bor
1-2 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt (ízlés szerint, vegyesen)
Elkészítés
Öntsük egy lábasba a vizet, adjuk hozzá a vajat és sót. Addig melegítsük, amíg a vaj teljesen felolvad. Öntsük bele a lisztet és folyamatosan kevergessük, míg összeáll egy nagy gombóccá, s a tészta elválik az edény falától.
Tegyük át egy tálba, hagyjuk kissé kihűlni, majd egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat (célszerű gépi mixert használni). A következő tojást mindig akkor adjuk hozzá, ha a tészta már egynemű, szépen összeállt. Alaposan dolgozzuk ki a tojásokkal a tésztát, mert így kapunk lyukacsos, könnyű fánkot. (Ha kevésnek érezzük a négy tojást, ötöt is hozzákeverhetünk.)
Tegyük a tésztát egy vastag csillagcsöves habzsákba és a sütőpapírral bélelt sütőlemezre adagoljunk diónyi kupacokat belőle.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. negyed óráig, majd mérsékeljük a hőt 150-re és süssük még kb. fél óráig. Ha megkopogtatjuk a tészta alját, és kongó hangot hallunk, a fánk elkészült.
A krém elkészítése
Két evőkanál vajat olvasszunk meg egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és kevergessük. A langyos tejet apránként adagoljuk a lisztes vajhoz és habverővel keverjük simára (sűrű besamelmártást készítünk).
Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a sót, a borsot, a szerecsendiót. Tormából mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget használjon. A reszelt sajtot is adagoljuk a főzethez. Sűrű krémet kapunk, de vegyük figyelembe, hogy hűlés közben még sűrűsödni fog, ezért tejjel hígítsuk, ha szükséges, és kevés vajat is keverjünk bele.
A krémet hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt fánkok tetejét vágjuk le.
A krémet is tegyük csillagcsöves habzsákba, és töltsük meg vele a fánk alsó részét. Kevés reszelt sajtot tegyünk a krémre, majd helyezzük rá a fánk tetejét.
Fogyasztás előtt – letakarva – hagyjuk legalább fél napig a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
A megadott mennyiségekből kb. 35 kisebb fánk készíthető. Ha a fánkot szeretnénk gazdagon tölteni a krémmel, érdemes fél adaggal többet készíteni belőle.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.