Süssünk kenyeret!

Évek óta sütök kenyeret. Tavaly nyáron egy erdélyi asszonytól kaptam kovászt, így azóta azzal készítem. Egy augusztusi kora reggelen beültem Berta néni konyhájába, és az elejétől (ami az igazat megvallva előző este kezdődött) nyomon kísérhettem egy  autentikus kenyérdagasztást, kemence felfűtést és kenyérsütést.

Azok a beidegződött dagasztó mozdulatok – hihetetlen élmény volt Berta nénit kenyérdagasztás közben látni!  Azt mondja: addig kell dagasztani a kenyeret, míg a dagasztóasszony homloka megcseppen. A robotgép arrafelé ismeretlen. A kenyér kemencében sül – háromszori felfűtéssel.

Kenyér receptem

Hozzávalók:

80 dkg fehérliszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

kovász

25 g friss élesztő

egy marék só (ahány kilós kenyeret sütünk, annyi szűk marék liszt)

1 pohár kefir (saját recept )

annyi langyos víz, hogy lágy tésztát kapjunk.

Ha vannak otthon magvak, akkor az is mehet bele.

A kenyértészta soha nem lehet olyan kemény, hogy gyúrni lehessen. A dagasztás mindig a teknőben történik. Ha van időm kézzel dagasztok, ha nincs, akkor géppel – teljesen jó lesz úgy is. 200 fokon sütöm 1,5 órát. A sütőbe érdemes tenni egy tálkába vizet.

 

KatboSzép napot kívánok! Katbo

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 2 =

hirdetés