Süssünk kenyeret!

hirdetés

Évek óta sütök kenyeret. Tavaly nyáron egy erdélyi asszonytól kaptam kovászt, így azóta azzal készítem. Egy augusztusi kora reggelen beültem Berta néni konyhájába, és az elejétől (ami az igazat megvallva előző este kezdődött) nyomon kísérhettem egy  autentikus kenyérdagasztást, kemence felfűtést és kenyérsütést.

Azok a beidegződött dagasztó mozdulatok – hihetetlen élmény volt Berta nénit kenyérdagasztás közben látni!  Azt mondja: addig kell dagasztani a kenyeret, míg a dagasztóasszony homloka megcseppen. A robotgép arrafelé ismeretlen. A kenyér kemencében sül – háromszori felfűtéssel.

Kenyér receptem

Hozzávalók:

80 dkg fehérliszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

kovász

25 g friss élesztő

egy marék só (ahány kilós kenyeret sütünk, annyi szűk marék liszt)

1 pohár kefir (saját recept )

annyi langyos víz, hogy lágy tésztát kapjunk.

Ha vannak otthon magvak, akkor az is mehet bele.

A kenyértészta soha nem lehet olyan kemény, hogy gyúrni lehessen. A dagasztás mindig a teknőben történik. Ha van időm kézzel dagasztok, ha nincs, akkor géppel – teljesen jó lesz úgy is. 200 fokon sütöm 1,5 órát. A sütőbe érdemes tenni egy tálkába vizet.

 

KatboSzép napot kívánok! Katbo

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás