Süssünk kenyeret!
Évek óta sütök kenyeret. Tavaly nyáron egy erdélyi asszonytól kaptam kovászt, így azóta azzal készítem. Egy augusztusi kora reggelen beültem Berta néni konyhájába, és az elejétől (ami az igazat megvallva előző este kezdődött) nyomon kísérhettem egy autentikus kenyérdagasztást, kemence felfűtést és kenyérsütést.
Azok a beidegződött dagasztó mozdulatok – hihetetlen élmény volt Berta nénit kenyérdagasztás közben látni! Azt mondja: addig kell dagasztani a kenyeret, míg a dagasztóasszony homloka megcseppen. A robotgép arrafelé ismeretlen. A kenyér kemencében sül – háromszori felfűtéssel.
Kenyér receptem
Hozzávalók:
80 dkg fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
kovász
25 g friss élesztő
egy marék só (ahány kilós kenyeret sütünk, annyi szűk marék liszt)
1 pohár kefir (saját recept )
annyi langyos víz, hogy lágy tésztát kapjunk.
Ha vannak otthon magvak, akkor az is mehet bele.
A kenyértészta soha nem lehet olyan kemény, hogy gyúrni lehessen. A dagasztás mindig a teknőben történik. Ha van időm kézzel dagasztok, ha nincs, akkor géppel – teljesen jó lesz úgy is. 200 fokon sütöm 1,5 órát. A sütőbe érdemes tenni egy tálkába vizet.
Szép napot kívánok! Katbo
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.