Jó fájdalomcsillapításhoz: varrjunk cseresznye-, meggymaggal töltött párnát!

A csereszenye- vagy meggymagpárnát jobbára csecsemők hasfájásának enyhítéséhez ajánlják, de minden korosztály kipróbálhatja; a népi gyógyászatban régóta jelen van, jó szolgálatot tesz a melegítéssel, hűtéssel enyhíthető egészségügyi bántalmak kezelésében. Cseresznye- és meggyszezonban érdemes összegyűjteni a magokat, a magokkal kibélelt párna minimális varrástudással is kivitelezhető!

Miért hatásos a cseresznye- és meggymagpárna?

A magok felmelegítés után sokáig tartják magukban a hőt, ezért a párna hatékonyan segít a például a hasfájós csecsemők fájdalmának vagy a menstruációs görcsök enyhítésében. A sütőben gyorsan felforrósodik a párna – vigyázzuk, el ne égessük! Nemcsak babákat kúrálhatunk vele, a meleg, kellemes tapintású párna bevethető nyak- hát-, és derékfájás esetében is, a keresztcsontra helyezve hason fekvéskor pedig a lumbágót segít elviselhetőbbé tenni.

Sérült testrészek jegeléséhez is kiváló! Ficam, zúzódás, rándulás esetén a párnát tegyük fagyasztóba 20-30 percre, majd hűtsük vele a sérült testrészt.

A párnát akkor is jó kézbe venni, ha nincsen semmi fizikai bajunk, jó érzés morzsolgatni, stresszoldó hatású. Ágymelegítőként is bevethető hideg téli estéken.

Gyűjtsük be a magokat!

Okosan járunk el, ha a vásárolt, vagy kertünkből szüretelt cseresznye, meggy magjait nem dobjuk ki, hanem párna töltelékanyagaként hasznosítjuk. A magokat felhasználás előtt főzzük ki, így csírátlanítjuk. Tökéletesen száraz magokkal töltsük meg a párnát. Az elkészült párnát tartsuk szárazon, száraz időben tegyük ki szellőzni.

Hogyan tisztítsuk?

A párnát moshatjuk kézzel, vagy gépben, kímélő programon. A kézi, vegyszermentes mosást ajánlom! Időnként – ha erősen szennyeződött – a párnát kifőzéssel fertőtleníthetjük. Tűző napon, hidegebb időben sütőben vagy fűtőtesten célszerű szárítani – két-három napba is beletelhet, mire a magok kiszáradnak.

Milyen párnahuzatot válasszunk?

A párna természetes anyagból készüljön! 100 %-os pamutvászon ideális hozzá, nem kell, hogy a textil rugalmas legyen. Használhatunk vékonyabb, erősebb anyagot is. Van, aki bélésanyagot is használ, felesleges! Már csak azért is jó, ha magunk varrjuk a párnát, mert mi választhatjuk ki az anyag színét, mintáját – a boltokban kapható magpárnák mintázata jóval szegényesebb, mint a méteráruboltokban fellelhető, megfelelő textilanyagok köre.

A párna minimális varrástudással is kivitelezhető, főleg, ha a klasszikus négyzet forma mellett döntünk. Nem kell túl nagyméretű párnában gondolkodni (minél nagyobb, annál nehezebb hozzá a magokat összegyűjteni), 20 centi oldalszélességű bőven elegendő. Egy kisebb párna 4-5 kiló cseresznye vagy meggy magját igényelheti. Az ügyesebbek figurális párnákat is varrhatnak csemetéjüknek, és övszerűen derékra erősíthető párnák is készíthetők.

hirdetés
1 válasz
  1. Bagoly Mária
    Bagoly Mária says:

    Nagyon tetszik, hogy minden infót ideírtál…a magok tisztítása pokoli meló, de megérte…Az idén megint gyűjtésre indulok, mert a párnákból soha nem elég…

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + négy =

hirdetés