Egészségünkre válik: zöldséges sárgaborsó krémleves

A sárgaborsóból nemcsak főzelék készíthető, hanem fasírt is vagy krémleves. Élettani hatása igen kedvező, kordában tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, segít a vesebetegség megelőzésében, magas a rosttartalma, gazdag E-, B1- és B2 vitaminban, pantotén savban, biotinban, folsavban, ásványi sóban. Elkészítés előtt érdemes pár órán át áztatni.

Hozzávalók

1/2 kg sárgaborsó
3 sárgarépa
2 fehérrépa
3 burgonya
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
szárított, lehetőleg házi “vegamix”
petrezselyemzöld (sóban eltett petrezselymet használtam)

olaj
3-4 dkg vaj

Pirított kiflikockákhoz

5 db kifli
3-4 dkg vaj
frissen őrölt bors
csipetnyi só

Tálaláshoz

házi füstölt kolbász v.
gabonakolbász

Sárgaborsó

Elkészítés

A sárgaborsót átválogattam, megmostam. (Forró vizet öntöttem rá, majd 5 perc múlva leöntöttem a vizet, majd újabb forró vizet öntöttem rá, bőségesen, hogy bőven ellepje. Így hagytam duzzadni, míg minden mást előkészítettem.)

A zöldségeket megtisztítottam, felaprítottam, kevés olajon az összeset megpirítottam.

Hozzáadtam a közben megduzzadt sárgaborsót, fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Felforraltam.

Forrás után hozzáöntöttem még vizet, majd lezártam a kuktát.

Forrástól/sípolástól számítva 10 perc elegendő volt neki.

A levesből kivettem a babérlevelet és az egészet krémesre turmixoltam a botmixerrel, végül belekevertem egy darab (3-4 dkg) hideg vajat. Selymesen krémes lett.

Recept: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan blog

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + kettő =

hirdetés