Egészségünkre válik: zöldséges sárgaborsó krémleves
A sárgaborsóból nemcsak főzelék készíthető, hanem fasírt is vagy krémleves. Élettani hatása igen kedvező, kordában tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, segít a vesebetegség megelőzésében, magas a rosttartalma, gazdag E-, B1- és B2 vitaminban, pantotén savban, biotinban, folsavban, ásványi sóban. Elkészítés előtt érdemes pár órán át áztatni.
Hozzávalók
1/2 kg sárgaborsó
3 sárgarépa
2 fehérrépa
3 burgonya
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
szárított, lehetőleg házi „vegamix”
petrezselyemzöld (sóban eltett petrezselymet használtam)
só
olaj
3-4 dkg vaj
Pirított kiflikockákhoz
5 db kifli
3-4 dkg vaj
frissen őrölt bors
csipetnyi só
Tálaláshoz
házi füstölt kolbász v.
gabonakolbász
Elkészítés
A sárgaborsót átválogattam, megmostam. (Forró vizet öntöttem rá, majd 5 perc múlva leöntöttem a vizet, majd újabb forró vizet öntöttem rá, bőségesen, hogy bőven ellepje. Így hagytam duzzadni, míg minden mást előkészítettem.)
A zöldségeket megtisztítottam, felaprítottam, kevés olajon az összeset megpirítottam.
Hozzáadtam a közben megduzzadt sárgaborsót, fűszereztem és felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Felforraltam.
Forrás után hozzáöntöttem még vizet, majd lezártam a kuktát.
Forrástól/sípolástól számítva 10 perc elegendő volt neki.
A levesből kivettem a babérlevelet és az egészet krémesre turmixoltam a botmixerrel, végül belekevertem egy darab (3-4 dkg) hideg vajat. Selymesen krémes lett.
Recept: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan blog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.