Áfonyás tápiókapuding
A hófehér tápióka gyöngyből finom és látványos pohárdesszert készíthető: a tápióka megfőzve olyan, mint a nagy szemű kaviár, átlátszó, kocsonyás, pudingállagú. Az íze semleges, ezért bátran lehet kísérletezni az ízesítésével. A leggyakoribb a kókuszos, vaníliás tápiókapuding, amit – mint alapot – rétegelhetjük különféle friss gyümölcspürével, gyümölcsízzel vagy friss gyümölccsel (eper, málna, áfonya, mangó stb.), de remekül illik hozzá a karamell, a kávé- és a csokikrém is.
Áfonyás tápiókapuding
Hozzávalók 4 adaghoz
10 dkg tápióka
2 dl kókusztej
1 dl tej
2 dl víz
2-3 ek méz
fél vaníliarúd kikapart magja vagy pár csepp vanília kivonat (vaníliás cukorral is ízesíthető)
rétegezéshez maréknyi friss áfonya és áfonyadzsem
Elkészítés
A tejet és a kókusztejet öntsük össze és forraljuk fel. Ha forr, keverjük hozzá a tápiókát, a mézet, a vaníliát és közepes hőfokon főzzük kb. 20 percig (közben kevergessük). A tápióka felveszi a folyadékot, puding állagúvá és áttetszővé, opálossá válik. (Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet.)
Hagyjuk kihűlni.
A pudingot adagoljuk üvegkehelybe, üvegpohárba vagy befőttes üvegbe, áfonyadzsemmel, friss áfonyával rétegezzük.
Fogyasztás előtt 1-2 óráig tartsuk a hűtőben.
Gluténmentes.
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.