A Föld éléskamrája (1.) Furcsa egzotikus gyümölcsök

Az egzotikus gyümölcsökről általában a banán vagy az ananász jut az eszünkbe, ezek szinte minden hazai élelmiszerüzletben beszerezhetők. 

Az egzotikus gyümölcsöket a legjobb saját élőhelyükön megkóstolni (sokkal finomabbak!), ám ezt ritkán engedhetjük meg magunknak. Ha nem is tömegesen, itthon is fellelhetők számunkra ismeretlenebb egzotikus gyümölcsök. Némelyiknek annyira szokatlan a látványa hogy hirtelen azt sem tudjuk, hogy eszik-e vagy isszák. Íme, három különlegesség a Föld éléskamrájából!

Csillaggyümölcs – karambola

Inkább látványos, mint finom a karambola, azaz a csillaggyümölcs. Nincs sok gond vele, csak fel kell szeletelni, a termés egésze ehető, illata nem különösebben jellegzetes (inkább semleges), íze savanykás, emlékeztet a narancs és a grapefruit ízére.

Sárkánygyümölcs

Dragon Fruit

Mifelénk kevés helyen kapható a Közép- és Dél-Amerikában, illetve néhány Délkelet-Ázsiai országban honos sárkánygyümölcs, amelynek húsa – meghazudtolva feltűnő, pink burgonyára emlékeztető héját – puha, fehér, édes, és tele van apró fekete maggal, mintha mákszemek díszítenék (ld. nyitókép). Mint a legtöbb egzotikus gyümölcs, úgy a Dragon Fruit esetében is ódába lehetne foglalni a kedvező élettani hatásokat. Nagyon finom, tényleg!

Durian

A Duriánt királyi gyümölcsnek is nevezik, s szokatlan módon nem a húsa ehető, hanem a maghéj és a magok. A magok a maghéjba vannak ágyazva. Fán terem.

Mellbevágó élmény lehet az illata annak, aki először találkozik vele; van, aki elviselhetetlennek tartja, van, akinek nagyon bejön. Meghatározni az illatát nem is nagyon lehet, valaki így jellemezte: a sajt, a terpentin és a záptojás keveréke. Íze sem szokványos: a fokhagyma, a hagyma, a mandula és a vanília rendhagyó elegye.

Nyitókép: Spicy Green Mango

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =

hirdetés