A Föld éléskamrája (1.) Furcsa egzotikus gyümölcsök
Az egzotikus gyümölcsökről általában a banán vagy az ananász jut az eszünkbe, ezek szinte minden hazai élelmiszerüzletben beszerezhetők.
Az egzotikus gyümölcsöket a legjobb saját élőhelyükön megkóstolni (sokkal finomabbak!), ám ezt ritkán engedhetjük meg magunknak. Ha nem is tömegesen, itthon is fellelhetők számunkra ismeretlenebb egzotikus gyümölcsök. Némelyiknek annyira szokatlan a látványa hogy hirtelen azt sem tudjuk, hogy eszik-e vagy isszák. Íme, három különlegesség a Föld éléskamrájából!
Csillaggyümölcs – karambola
Inkább látványos, mint finom a karambola, azaz a csillaggyümölcs. Nincs sok gond vele, csak fel kell szeletelni, a termés egésze ehető, illata nem különösebben jellegzetes (inkább semleges), íze savanykás, emlékeztet a narancs és a grapefruit ízére.
Sárkánygyümölcs
Dragon Fruit
Mifelénk kevés helyen kapható a Közép- és Dél-Amerikában, illetve néhány Délkelet-Ázsiai országban honos sárkánygyümölcs, amelynek húsa – meghazudtolva feltűnő, pink burgonyára emlékeztető héját – puha, fehér, édes, és tele van apró fekete maggal, mintha mákszemek díszítenék (ld. nyitókép). Mint a legtöbb egzotikus gyümölcs, úgy a Dragon Fruit esetében is ódába lehetne foglalni a kedvező élettani hatásokat. Nagyon finom, tényleg!
Durian
A Duriánt királyi gyümölcsnek is nevezik, s szokatlan módon nem a húsa ehető, hanem a maghéj és a magok. A magok a maghéjba vannak ágyazva. Fán terem.
Mellbevágó élmény lehet az illata annak, aki először találkozik vele; van, aki elviselhetetlennek tartja, van, akinek nagyon bejön. Meghatározni az illatát nem is nagyon lehet, valaki így jellemezte: a sajt, a terpentin és a záptojás keveréke. Íze sem szokványos: a fokhagyma, a hagyma, a mandula és a vanília rendhagyó elegye.
Nyitókép: Spicy Green Mango
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.