Aranytej. Így készül a gyógyhatású, ízletes kurkuma latte
Aranytej. Már a neve is figyelemre érdemes. A nevét gyönyörű aranysárga színéről kapta. Amellett, hogy igen ízletes ital, csodaszernek tartják, az alapja őrölt kurkuma.
A kurkuma – indiai sáfrány – a gyömbérfélék családjába tartozik. Élénksárga színét a növény gyöktörzsében található kurkumin adja. Ázsiában közkedvelt fűszer- és gyógynövény, ételszínezékként is használják. Az indiai és a kínai népi gyógyászatban régóta értékes gyógynövényként tartják számon. A kurkumának tulajdonított jótékony hatások: emésztésserkentő, lázcsillapító, májvédő, vesevédő, gyulladáscsökkentő, hurutoldó, köhögés- és vérzéscsillapító, javítja a zsíranyagcserét, rákellenes, kiváló antioxidáns.
A kurkuma számos ételnek kölcsönöz karakteres ízt, mokkáskanálnyit tehetünk a párolt rizshez, felhasználhatjuk raguk ízesítésére, édességeket színezhetünk vele. Az aranytejet pusztán élvezeti értéke miatt is érdemes inni. Az aranytejet – kurkuma lattét – lefekvés előtt ajánlják nyugtató hatása miatt, de bármely napszakban fogyasztható.
Hozzávalók
3 dl rizs-, kókusz- vagy szójatej
1 teáskanál kurkuma paszta
késhegynyi őrölt feketebors
csipetnyi fahéj
Elkészítés
A kurkumapasztához: 1 dl vízhez adjunk 2 evőkanál kurkumát és kevergetve főzzük sűrűre, míg eléri a paszta állagot. A masszát napokig tarthatjuk a hűtőszekrényben, így bármikor felhasználható aranytejhez.
Aranytej
3 dl növényi tejhez adj 1 csapott evőkanál kurkuma pasztát, adjunk hozzá késhegynyi őrölt borsot és kevergetve melegítsük fel. Nem szükséges forralni. Keverd hozzá a mézet és szórd meg őrölt fahéjjal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.