Linzerkosárka diós töltelékkel glutén, tej és tojás nélkül
Azoknak sem kell lemondaniuk a linzer fogyasztásáról, akiknek tartózkodniuk kell a glutén-, a tej- és a tojást tartalmazó ételektől. Marika (Malena) maga is érintett a betegségben, sokat kísérletezik a konyhában, klasszikus recepteket is elkészít ún. mentes változatban.
Hozzávalók 16 darabhoz
20 dkg Nutri-free Mix Per Dolci süteményliszt
10 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
8 dkg porcukor
1/4 mokkáskanál Lucullus mézesfűszer
12 dkg Vitador margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
1 tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló (1 ek négy kanál vízben elkeverve)
1 mk sütőpor
A töltelékhez
10 evőkanál darált dió
10 csapott evőkanál porcukor
8 ek Joya mandulás rizstej (vagy amennyit felvesz, nekem most igényelt ennyit)
szilvalekvár
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lisztet a mandulával, a porcukorral, a citromhéjjal, vaníliás cukorral és a sütőporral alaposan elkevertem, hozzáadtam a kockára vágott zsiradékot, robotgéppel dagasztani kezdtem, majd hozzáadtam a tojáspótlót is.
Amikor a tészta összeállt, kézzel gombócot formáztam belőle. Kevés lisztet hozzá kellett adni. Egy órát pihentettem a hűtőben.
A diós töltelék: a diót elkevertem a porcukorral és annyi rizstejjel, amennyit felvesz. Apránként adagoltam a rizstejet – ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl híg, folyós.
Egy óra elteltével a tésztagombócot rizslisztezett nyújtólapon, lisztezett nyújtófával kinyújtottam.
Hullámos szélű linzer kiszúróval kiszaggattam, majd olajjal kikent muffin formába igazítottam a linzervirágokat. Mindegyikbe tettem egy kávéskanál lekvárt, erre került a diótöltelék.
Kiszúrtam 16 db mini csillagformát, ezeket a töltelékre helyeztem, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 alatt készre sütöttem.
Két részletben sütöttem, 8 darabot tettem egyszerre a tepsibe.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.