Süssünk brownie tortát!
A csokoládés brownie-t kerek sütőformában tortaként is megsüthetjük. A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal, a mázba durvára vágott diót vagy mogyorót is hinthetünk. A masszába is keverhetünk nagyon apróra vágott savanykás aszalványokat: a vörös áfonya vagy a sárgabarack a legjobb hozzá.
Hozzávalók a tésztához
12 dkg lágy vaj
20 dkg cukor
2/3 evőkanál vanília kivonat (helyette: 4 evőkanál vaníliás cukor)
2 tojás
10 dkg liszt
5 dkg kakaó
1/4 teáskanál só
60%-os étcsokoládé 10 dkg – a tésztába, durvára reszelve vagy apróra darabolva
75%-os olvasztott étcsokoládé 20-25 dkg – a tetejére
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tortaformát vékonyan kenjük meg vajjal és béleljük ki sütőpapírral.
A lágy vajat és a cukrot alaposan keverjük ki, könnyű krémes állagúra, ezután adjuk hozzá a tojásokat (egyesével, először az egyiket, majd keverés után a másikat, s ezt is keverjük a vajas masszához). Jöhetnek a száraz összetevők, a kakaó, a só, az átszitált liszt. Alapos keverés után adjuk hozzá a durvára vágott étcsoki felét.
A masszát öntsük a tepsibe, simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék apróra vágott csokoládéval. Süssük 160 fokon 20-25 percig. Akkor jó a brownie, ha a tetején és a szélén kemény máz képződik. Tűpróba nem szükséges, mivel a brownie közepe lágy.
Hagyjuk kihűlni, majd csorgassuk rá az olvasztott étcsokoládét. A még lágy csokimázra szórhatunk durvára vágott diót vagy mogyorót vagy szeletelt mandulát.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.