Zabpelyhes-meggyes borzaska
Fogyni ugyan nem fogunk tőle, mert a legtöbb sütihez hasonlóan ez a finomság sem nevezhető kalóriaszegénynek, de legalább egészséges, mivel a lisztet a rostokban, tápanyagokban gazdag zabpehellyel helyettesítjük. A látványa megragadó, elneveztük zabpelyhes borzaskának.
Hozzávalók a tésztához
20 dkg zabpehely
20 dkg liszt
15 dkg barnacukor
20 dkg vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez
60 dkg magozott meggy (lehet meggybefőtt is)
3 evőkanál étkezési keményítő (ha nincs odahaza, használhatunk helyette vanília vagy tejszín ízű pudingport)
1 kávéskanál fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
fél citrom leve
10 dkg cukor (kóstoljuk meg, ha édesebbet szeretnénk, tegyünk még hozzá cukrot)
pár csepp színtelen mandula aroma (elhagyható)
Elkészítés
A meggyet a saját levében, a cukorral és a fűszerekkel, a fél citrom levével feltesszük főni. Amikor felforrt, besűrítjük az étkezési keményítővel. Sűrű szószt kapunk. A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk. Nem kell megijedni, ha nem áll össze egynemű tésztává! Egy kisebb kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük a borzas masszát, tenyerünkkel nyomogatva egyenletesen elosztjuk a tészta háromnegyed részét. Erre simítjuk a meggyes masszát, majd lazán a tetejére szórjuk a maradék tésztát.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Margó Facebook oldala: By Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.