Citromos-banános grízes pite

Gyorsan elkészíthető, különlegesen finom sütemény. A tésztája könnyű, légies.

Hozzávalók

10 dkg liszt

10 dkg búzadara

10 dkg nádcukor

1/2 tasak sütőpor

1/2 kk szódabikarbóna

2 tojás

0,8 dl étolaj

22 dkg tejföl

3 banán

1 citrom leve és héja

1 evőkanál nádcukor szóráshoz

Citromos karamellhez

4 ek nádcukor

1 ek víz

1/2 citrom leve

1 citrom reszelt héja

1 dl víz

1 tk étkezési keményítő

Elkészítés

Két keverőtálra lesz szükséged. Az egyikbe üsd a tojásokat, mérd hozzá a cukrot és habosítsd. A másik tálba mérd a lisztet, darát, sütőport és szódabikarbónát, majd keverd alaposan össze.

A habosodott tojásokhoz keverd az olajat, a simára kevert tejfölt. Reszeld hozzá a citromhéjat, add hozzá a száraz hozzávalókat és óvatosan keverd az egészet össze. Közben facsard bele a citrom levét is.

Egy 25 x 25 centis tepsit bélelj ki nedves, szilikonos sütőpapírral és borítsd bele a masszát.

A banánokat tisztítsd meg, majd hosszukban vágd ketté őket és átlósan fektesd a a szeleteket a tészta tetejére.

Nádcukorral szórd meg a süti tetejét.

Előmelegített sütőben 175 fokon – légkeveréssel – süsd kb. 20 percig. Hagyd kihűlni.

Készítsd el a karamellszirupot! Tégy 4-5 evőkanál nádcukrot egy vastag talpú lábasba; 1 evőkanál vízzel keverd el a cukrot, majd hagyd a tűzön, de tovább ne kevergesd. Egy dl vízben keverj el 1 teáskanál étkezési keményítőt. Amikor már borostyánszínű a karamellfőzet, öntsd fel a keményítős vízzel. Reszeld bele a citromhéjat, facsard bele a citromlevet és forrald 2-3 percig. Hagyd kihűlni.

A pitét locsold meg a karamellel, díszítsd egy-két szelet banánnal!

Ha tetszett a recept, nézz körül a blogomon >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 7 =

hirdetés