Citromos-banános grízes pite
Gyorsan elkészíthető, különlegesen finom sütemény. A tésztája könnyű, légies.
Hozzávalók
10 dkg liszt
10 dkg búzadara
10 dkg nádcukor
1/2 tasak sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
2 tojás
0,8 dl étolaj
22 dkg tejföl
3 banán
1 citrom leve és héja
1 evőkanál nádcukor szóráshoz
Citromos karamellhez
4 ek nádcukor
1 ek víz
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 dl víz
1 tk étkezési keményítő
Elkészítés
Két keverőtálra lesz szükséged. Az egyikbe üsd a tojásokat, mérd hozzá a cukrot és habosítsd. A másik tálba mérd a lisztet, darát, sütőport és szódabikarbónát, majd keverd alaposan össze.
A habosodott tojásokhoz keverd az olajat, a simára kevert tejfölt. Reszeld hozzá a citromhéjat, add hozzá a száraz hozzávalókat és óvatosan keverd az egészet össze. Közben facsard bele a citrom levét is.
Egy 25 x 25 centis tepsit bélelj ki nedves, szilikonos sütőpapírral és borítsd bele a masszát.
A banánokat tisztítsd meg, majd hosszukban vágd ketté őket és átlósan fektesd a a szeleteket a tészta tetejére.
Nádcukorral szórd meg a süti tetejét.
Előmelegített sütőben 175 fokon – légkeveréssel – süsd kb. 20 percig. Hagyd kihűlni.
Készítsd el a karamellszirupot! Tégy 4-5 evőkanál nádcukrot egy vastag talpú lábasba; 1 evőkanál vízzel keverd el a cukrot, majd hagyd a tűzön, de tovább ne kevergesd. Egy dl vízben keverj el 1 teáskanál étkezési keményítőt. Amikor már borostyánszínű a karamellfőzet, öntsd fel a keményítős vízzel. Reszeld bele a citromhéjat, facsard bele a citromlevet és forrald 2-3 percig. Hagyd kihűlni.
A pitét locsold meg a karamellel, díszítsd egy-két szelet banánnal!
Ha tetszett a recept, nézz körül a blogomon >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.