Dióhabos-karamellás almás pite
A hagyományos almás pite felturbózott változata. Tökéletes ízélmény.
Hozzávalók
Tésztához
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 evőkanál cukor
Narancsos karamellhez
5 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
1 narancs reszelt héja
1 narancs kifacsart leve
1 tk étkezési keményítő
Almatöltelékhez
8 nagyobb savanykás alma
1 citrom leve
1 tk fahéj
1 evőkanál gríz
Tojáshabhoz
4 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
4 evőkanál darált dió
1 kk ecet
5 dkg cukrozott dió
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába, pár óráig tartsuk a hűtőben.
Az almákat héjastól kockázzuk fel, facsarjuk rá egy citrom levét és hagyjuk benne állni.
Öt evőkanál cukrot egy evőkanál vízzel tegyük fel főni. Közepes lángon addig hevítsük kevergetés nélkül, amíg szép borostyán színt kap. Ekkor gyorsan adjuk hozzá a kifacsart narancslevet, a reszelt narancshéjat és a kevés hideg vízben elkevert keményítőt. Kevergessük, majd forraljuk, amíg sűrű nem lesz.
Adjuk hozzá a citromos almákat és a grízt, 2 -3 percig forraljuk, majd hűtsük le. Ha az alma túl sok levet ereszt, még 1 kanál grízt lehet hozzáadni. (Ne maradjon folyós a töltelék, mert eláztatja a tésztaréteget!)
A tésztát nyújtsuk vékonyra. A sütőformát vajazzuk ki, lisztezzük. Emeljük bele a tésztát, egyengessük el. Előmelegített sütőbe 180-as hőfokon addig süssük, míg halvány színt kap (elősütés).
Közben 4 tojásfehérjét verjünk fel, ha félkemény, adjuk hozzá az ecetet és kanalanként a cukrot. Az elkészült kemény habhoz adjuk a darált diót és egy spatulával óvatosan keverjük össze.
Az elősütött tésztára szórjunk cukrozott diót, erre simítsuk a karamellás almát és tegyük vissza 10 percre a forró sütőbe.
Tíz perc elteltével simítsuk a diós habot az alma tetejére.
A sütőt állítsuk 200 fokra, a pitét pár percig süssük, majd mérsékeljük a hőfokot 100-ra és hagyjuk a sütőben kb. fél óráig. A tésztát a sütőben hagyjuk kihűlni, résnyire nyissuk ki a sütőajtót.
A pitét almaszeletekkel, dióbéllel díszíthetjük.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi, Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.