Diós és aszalt gyümölcsös házi keksz

Ha keksztésztát gyúrunk be, a tésztát megfelezve, harmadolva két-háromféle kekszet süthetünk. Mi diós, kakaós-diós, aszalt gyümölcsös változatot készítettünk a hozzávalókból. Időt takaríthatunk meg, ha az összeállított tésztát téglatest alakúra formázzuk, így hűtés után nem kell kinyújtani és kiszúrni, csak késsel vékonyan felszeletelni.

Hozzávalók

30 dkg liszt

1 tk sütőpor a lisztben elkeverve

15 dkg vaj

7 dkg cukor (lehet barnacukor is)

2 ek méz

1 tk vanília kivonat

2 egész tojás

Diós vagy diós-kakaós változathoz

3 ek durvára vágott dió

1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

Gyümölcsös változathoz

4 dkg aszalt gyümölcs apróra vágva (vörösáfonyát és sárgabarackot használtunk)

1 megmosott citrom héja

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A hideg, felkockázott vajat, a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, majd – ha kakaós kekszet szeretnénk – a morzsalékot elfelezzük.

Mindkét változathoz hozzáadjuk az egész tojást, 1/2 teáskanál vanília kivonatot, 1 evőkanál mézet, a kakaós változathoz az 1 evőkanál kakaóport, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kakaós tésztához adjuk a durvára vágott diót, a fehér változathoz az apróra vágott aszalt gyümölcsöket (a gyümölcsös változatot reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük). Ismét összegyúrjuk, majd mindkét masszából téglatestet formázunk.

A tésztát frissentartó fóliába csomagolva kb. fél óráig a fagyasztóba tesszük.

A megdermedt, de szeletelhető tésztát éles késsel felszeleteljük (3-4 milliméteres szeleteket vágunk).

Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon 8-10 percig sütjük.

Fémdobozban, hűvös helyen tárolva hetekig eláll, nagyon finom keksz.

Fotó: Életszépítők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − 3 =

hirdetés