Diós és aszalt gyümölcsös házi keksz
Ha keksztésztát gyúrunk be, a tésztát megfelezve, harmadolva két-háromféle kekszet süthetünk. Mi diós, kakaós-diós, aszalt gyümölcsös változatot készítettünk a hozzávalókból. Időt takaríthatunk meg, ha az összeállított tésztát téglatest alakúra formázzuk, így hűtés után nem kell kinyújtani és kiszúrni, csak késsel vékonyan felszeletelni.
Hozzávalók
30 dkg liszt
1 tk sütőpor a lisztben elkeverve
15 dkg vaj
7 dkg cukor (lehet barnacukor is)
2 ek méz
1 tk vanília kivonat
2 egész tojás
Diós vagy diós-kakaós változathoz
3 ek durvára vágott dió
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Gyümölcsös változathoz
4 dkg aszalt gyümölcs apróra vágva (vörösáfonyát és sárgabarackot használtunk)
1 megmosott citrom héja
Elkészítés
A hideg, felkockázott vajat, a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, majd – ha kakaós kekszet szeretnénk – a morzsalékot elfelezzük.
Mindkét változathoz hozzáadjuk az egész tojást, 1/2 teáskanál vanília kivonatot, 1 evőkanál mézet, a kakaós változathoz az 1 evőkanál kakaóport, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kakaós tésztához adjuk a durvára vágott diót, a fehér változathoz az apróra vágott aszalt gyümölcsöket (a gyümölcsös változatot reszelt citromhéjjal is ízesíthetjük). Ismét összegyúrjuk, majd mindkét masszából téglatestet formázunk.
A tésztát frissentartó fóliába csomagolva kb. fél óráig a fagyasztóba tesszük.
A megdermedt, de szeletelhető tésztát éles késsel felszeleteljük (3-4 milliméteres szeleteket vágunk).
Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon 8-10 percig sütjük.
Zárt edényben hűvös helyen tárolva hetekig eláll, nagyon finom keksz.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.