Réteges tökmagos pogácsa
Roppant finom, réteges, könnyű pogácsa.
Hozzávalók
A tésztához
500 g finomliszt
150 g morzsolható keménységű vaj
400 g sűrű tejföl
1 db tojás
1 tojássárgája
1 dl langyos tej
30 g friss élesztő
1 tk almaecet
1 tk tengerisó
Hajtogatáshoz
250 g apróra zúzott tökmag
100 g vaj
Kenéshez
1 tojásfehérje
Elkészítés
A lisztet szitáljuk át, keverjük hozzá a sót. A vajat morzsoljuk össze a liszttel.
Áztassuk langyos tejbe az élesztőt, a tetejét szórjuk meg liszttel, majd hagyjuk, hogy felfusson, habosodjon.
A vajas liszt közepén kezünkkel alakítsunk ki egy kis mélyedés, kanalazzuk bele a tejfölt, adjuk hozzá a tojást és tojássárgáját, az ecetet, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt.
Állítsuk össze a tésztát kézzel vagy géppel. Lágy tésztát kapunk. Hagyjuk a tálban, takarjuk le és negyedóráig pihentessük.
A munkafelületet szórjuk meg liszttel, tegyük rá a tésztát. A tetejére is szórjunk lisztet. Finoman gyúrjuk át.
Ha ragad a tészta, lisztezzük!
A homogén tésztát hagyjuk pihenni 10 percig.
A tökmagot törjük durvára mozsárban – késsel is dolgozhatunk -, majd a puha vajjal keverjük össze.
A tésztát ismét lisztezzük, majd nyújtsuk kb. fél centi vékonyra.
Kenjük rá a vajas tökmagot, és hajtogassuk össze az alábbi módon (ld. fotó)
(1) felülről a tészta harmadát hajtsuk le
(2) alulról a másik harmadot hajtsuk rá
(3) balról hajtsunk 1/4 -et
(4) jobbról hajtsunk 1/4 -et
(5) hajtsuk félbe balról jobbra, mintha egy könyvet csuknánk be.
(A hajtogatást nagyon egyszerű megcsinálni, bonyolult leírni.)
Pihentessük a tésztát, majd a hajtogatást még kétszer ismételjük meg, 45 percenként.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát nyújtsuk 2 centi vastagra és lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
A pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojásfehérjével. Tökmagot is tehetünk rá.
Előmelegített, forró sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 10-12 percig.
Négy centi átmérőjű pogácsaszaggatót használtam – kb. 70 darab pogácsa lett belőle.
Ezek a pogácsák nagyon magasak, sütés közben eldőlnek. A két centi vastagra nyújtott tészta sütés közben 5-6 centire nőtt. Ha nem szeretnénk ekkora pogácsákat, vékonyabbra nyújtsuk a tésztát.
Fotó: Molnár Ágnes | Recept: Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.