Réteges tökmagos pogácsa

Roppant finom, réteges, könnyű pogácsa. 

Hozzávalók

A tésztához

500 g finomliszt

150 g morzsolható keménységű vaj

400 g sűrű tejföl

1 db tojás

1 tojássárgája

1 dl langyos tej

30 g friss élesztő

1 tk almaecet

1 tk tengerisó

Hajtogatáshoz

250 g apróra zúzott tökmag

100 g vaj

Kenéshez

1 tojásfehérje

 

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át, keverjük hozzá a sót. A vajat morzsoljuk össze a liszttel.

Áztassuk langyos tejbe az élesztőt, a tetejét szórjuk meg liszttel, majd hagyjuk, hogy felfusson, habosodjon.

A vajas liszt közepén kezünkkel alakítsunk ki egy kis mélyedés, kanalazzuk bele a tejfölt, adjuk hozzá a tojást és tojássárgáját, az ecetet, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt.

Állítsuk össze a tésztát kézzel vagy géppel. Lágy tésztát kapunk. Hagyjuk a tálban, takarjuk le és negyedóráig pihentessük.

A munkafelületet szórjuk meg liszttel, tegyük rá a tésztát. A tetejére is szórjunk lisztet. Finoman gyúrjuk át.

Ha ragad a tészta, lisztezzük!

A homogén tésztát hagyjuk pihenni 10 percig.

A tökmagot törjük durvára mozsárban – késsel is dolgozhatunk -, majd a puha vajjal keverjük össze.

A tésztát ismét lisztezzük, majd nyújtsuk kb. fél centi vékonyra.

Kenjük rá a vajas tökmagot, és hajtogassuk össze az alábbi módon (ld. fotó)

(1) felülről a tészta harmadát hajtsuk le

(2) alulról a másik harmadot hajtsuk rá

(3) balról hajtsunk 1/4 -et

(4) jobbról hajtsunk 1/4 -et

(5) hajtsuk félbe balról jobbra, mintha egy könyvet csuknánk be.

(A hajtogatást nagyon egyszerű megcsinálni, bonyolult leírni.)

Pihentessük a tésztát, majd a hajtogatást még kétszer ismételjük meg, 45 percenként.

Az utolsó hajtogatás után a tésztát nyújtsuk 2 centi vastagra és lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

A pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojásfehérjével. Tökmagot is tehetünk rá.

Előmelegített, forró sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 10-12 percig.

Négy centi átmérőjű pogácsaszaggatót használtam – kb. 70 darab pogácsa lett belőle.

Ezek a pogácsák nagyon magasak, sütés közben eldőlnek. A két centi vastagra nyújtott tészta sütés közben 5-6 centire nőtt. Ha nem szeretnénk ekkora pogácsákat, vékonyabbra nyújtsuk a tésztát.

Fotó: Molnár Ágnes | Recept: Szeretetrehangoltan

 

hirdetés
2 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 18 =

hirdetés