Házi hajtogatott tepertős pogácsa + 4 finom pogácsa receptje

Finom, leveles, kívül ropogós, belül puha és foszlós. 

Hozzávalók

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2,5 dl tej

8 dkg margarin

1 tojássárgája

1 ek só

20 dkg tepertő

1 tk fekete bors

1 kk cukor

1 tojás a lekenéshez

Elkészítés

tepertős pogácsaAz élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben, és szórjunk rá egy kis cukrot.

A tepertőt kevés sóval és borssal daráljuk össze.

A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, sót és borsot.

Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, ha keménynek találjuk, akkor kis tejet még adjunk hozzá. Könnyen kezelhető tésztára lesz szükségünk. Fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni.

A megkelt tésztát borítsuk deszkára és nyújtsuk egy nagy kereszt alakúra. A közepébe terítsük el a tepertőt, majd hajtogassuk rá a tésztát.

Várjunk 20 percet, majd óvatosan megint nyújtsuk és hajtogassuk. Ezt a műveletet háromszor végezzük el.

Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, hosszú pengéjű éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és szaggassuk ki egy szaggatóval. (Sűrűn szúrjuk ki a formákat, mert az újra összegyúrás után, mert nem lesznek levelesek a pogácsák. Nekem két nagy tepsi lett tele.)

Kenjük le tojással a tetejüket.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra és hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt süssük készre.

Recept: AranyTepsi | Fotó, szöveg: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Tökmagos pogácsa

Réteges tökmagos pogácsa

Fűszeres, diós pogácsa

Fűszeres, diós pogácsa

Sajtos-túrós pogácsa

Sajtos-túrós pogácsa

Erika süteményei | Lilahagymás pogácsa

Lilahagymás pogácsa

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + tizenöt =

hirdetés