Házi hajtogatott tepertős pogácsa + 4 finom pogácsa receptje
Finom, leveles, kívül ropogós, belül puha és foszlós.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
8 dkg margarin
1 tojássárgája
1 ek só
20 dkg tepertő
1 tk fekete bors
1 kk cukor
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben, és szórjunk rá egy kis cukrot.
A tepertőt kevés sóval és borssal daráljuk össze.
A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, sót és borsot.
Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, ha keménynek találjuk, akkor kis tejet még adjunk hozzá. Könnyen kezelhető tésztára lesz szükségünk. Fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztát borítsuk deszkára és nyújtsuk egy nagy kereszt alakúra. A közepébe terítsük el a tepertőt, majd hajtogassuk rá a tésztát.
Várjunk 20 percet, majd óvatosan megint nyújtsuk és hajtogassuk. Ezt a műveletet háromszor végezzük el.
Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, hosszú pengéjű éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és szaggassuk ki egy szaggatóval. (Sűrűn szúrjuk ki a formákat, mert az újra összegyúrás után, mert nem lesznek levelesek a pogácsák. Nekem két nagy tepsi lett tele.)
Kenjük le tojással a tetejüket.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és hőlégkeveréssel kb. 20 perc alatt süssük készre.
Recept: AranyTepsi | Fotó, szöveg: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.