Szuvidált kacsamell hagymás tört burgonyával, párolt lilakáposztával
Ez egy igazán „testes”, vagyis laktató fogás, és ízletes is! Különleges alkalomra kiváló ebéd. A kacsamell szuvidálva tökéletes.
A szuvid francia eredetű (sous vide), jelentése vákuum alatt. Korábban a szuvidálás a nívós éttermek kiváltsága volt, de ma már relatíve megfizethető áron otthoni használatra is beszerezhetők szuvidáló gépek, melyekben omlós, ízletes húsételeket készíthetők. A szuvidálás speciális főzési eljárás, amely során az előkészített, fűszerezett vagy akár natúr hús egy légmentesen lezárt vákuumtasakba helyezve egyenletes hőfokon, meleg, de nem forró vízfürdőben készül el, a főzési idő több óra. A szuvidálás által az étel megőrzi eredeti színét, aromáját, textúráját, nem szárad ki, keveset veszít súlyából és tápanyagtartalmából. Zsiradék nélkül is ízletes, omlós húsételek készíthetők ezzel a módszerrel.
Íme, a szuvidált kacsamell receptje!
Hozzávalók 4 személyre
4 kicsontozott, bőrös kacsamell filé
1 szál rozmaring
1 szál kakukkfű
só, bors
Körethez
60 dkg burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk őrölt paprika
só
kacsazsír vagy sertészsír
Párolt káposztához
fél közepes fej lilakáposzta
4 ek nádcukor
só, bors
1 lilahagyma
2 babérlevél
1 alma vagy 1 birsalma
Elkészítése
A kacsamellen a bőrt beirdaljuk. A húst sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel és a rozmaringgal együtt betesszük a vákuumtasakba és a tasakot lezárjuk.
A szuvid gépben 57-es hőfokon 3,5 órán át főzzük.
Közben elkészítjük a köretet: a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, pépesre törjük.
A zúzott fokhagymát és az egyik vöröshagymát apróra vágva megdinszteljük, a végén megszórjuk paprikával, majd hozzákeverjük a burgonyához.
A másik vöröshagymát felszeleteljük és kevés zsíron aranybarnára pirítjuk. Ezt is hozzákeverjük a burgonyához.
A párolt lilakáposzta receptje itt található:
Ha a szuvidálási idő letelt, vegyük ki a húst a gépből és hagyjuk kb. fél órát „pihenni”. (Ha nem azonnal sütnénk, sütésig tároljuk a hűtőben.) A húst vegyük ki a zacskóból, törölgessük le, majd egy felhevített serpenyőben a bőrös felével lefelé pirítsuk kb. 5 percig.
A kacsamellet burgonyával és káposztával tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.