Almával töltött minikalácsok
Almás-fahéjas illata belengi a lakást sütés közben – kiadós, olcsó édes kalács, ráadásul kreatív és dekoratív.
A tésztához
50 dkg liszt
2.5 dl tej
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor (az élesztőhöz)
0.5 kávéskanál só
6 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez
3 közepes édes alma
2 dkg vaj
10 dkg barnacukor
½ kezeletlen citrom leve és reszelt héja
½ kk fahéj
1/3 kk szegfűszeg
1 ek vaníliás pudingpor
néhány szál ropi
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Egy deci tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 kávéskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt, s megvárjuk, amíg felfut.
A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 deci tejhez adjuk, s összekeverjük a fél kávéskanál sót, a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.
A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc alatt).
Az almatöltelék
Az almákat meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, enyhén kinyomkodjuk a levét. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzátesszük az almát, a fűszereket, és a cukrot. Néhány percig pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk egy kanál pudingport vagy egy kanál étkezési keményítőt, és alaposan összekeverjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, megmérjük, nyolc nagyobb, vagy tizenhat kisebb almát formázhatunk belőle. (Nálam a nagy forma 1,5 dl űrtartalmú cakkos szélű, a kicsi pedig egyszerű kosárkaforma volt.) A formákat készítsük elő, vajazzuk ki, és lisztel, hintsük meg.
A tésztadarabokat tenyérrel formázzuk, majd sodrófa segítségével nyújtsuk kör alakúra, kb. 15 cm átmérőjűek legyenek. Tegyünk egy evőkanál tölteléket a közepére, majd fogjuk össze, mint egy batyut, és a széleket alaposan nyomkodjuk össze. Ezután helyezzük a formába úgy, hogy a gömbölyű felük legyen felül.
Ha elkészültünk a formázással, minden alma közepébe szúrjunk egy darabka ropit; tésztából leveleket is formázhatunk. Konyharuhával letakarva 15 percig hagyjuk kelni, majd kenjük meg tojássárgával. Néhány perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben 21-25 perc alatt süssük aranybarnára. Ha nagyon gyorsan barnulna a teteje, fedjük le sütőpapírral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.