Almával töltött minikalácsok

Almás-fahéjas illata belengi a lakást sütés közben – kiadós, olcsó édes kalács, ráadásul kreatív és dekoratív.

A tésztához

50 dkg liszt

2.5 dl tej

3 dkg élesztő

1 teáskanál cukor (az élesztőhöz)

0.5 kávéskanál só

6 dkg cukor

10 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

3 db tojássárgája

fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

3 közepes édes alma

2 dkg vaj

10 dkg barnacukor

½ kezeletlen citrom leve és reszelt héja

½ kk fahéj

1/3 kk szegfűszeg

1 ek vaníliás pudingpor

néhány szál ropi

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

Egy deci tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 kávéskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt, s megvárjuk, amíg felfut.

A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 deci tejhez adjuk, s összekeverjük a fél kávéskanál sót, a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.

Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.

A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc alatt).

Az almatöltelék

Az almákat meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, enyhén kinyomkodjuk a levét. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzátesszük az almát, a fűszereket, és a cukrot. Néhány percig pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk egy kanál pudingport vagy egy kanál étkezési keményítőt, és alaposan összekeverjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, megmérjük, nyolc nagyobb, vagy tizenhat kisebb almát formázhatunk belőle. (Nálam a nagy forma 1,5 dl űrtartalmú cakkos szélű, a kicsi pedig egyszerű kosárkaforma volt.) A formákat készítsük elő, vajazzuk ki, és lisztel, hintsük meg.

A tésztadarabokat tenyérrel formázzuk, majd sodrófa segítségével nyújtsuk kör alakúra, kb. 15 cm átmérőjűek legyenek. Tegyünk egy evőkanál tölteléket a közepére, majd fogjuk össze, mint egy batyut, és a széleket alaposan nyomkodjuk össze. Ezután helyezzük a formába úgy, hogy a gömbölyű felük legyen felül.

Ha elkészültünk a formázással, minden alma közepébe szúrjunk egy darabka ropit; tésztából leveleket is formázhatunk. Konyharuhával letakarva 15 percig hagyjuk kelni, majd kenjük meg tojássárgával. Néhány perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben 21-25 perc alatt süssük aranybarnára. Ha nagyon gyorsan barnulna a teteje, fedjük le sütőpapírral.

Tuska Margó

by Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − tizenhat =

hirdetés