Amerikai fánk Palkó családi receptgyűjteményéből
Nagymamám fiatal korában fánküzemben kezdett még fiatal szakácsnőként, onnét származik az alábbi recept. Mi, az unokák ezen nőttünk fel. Amikor a mama sütött, valahogy mindig kevés volt, mindegy hogy 2 vagy 5 kiló lisztből készült – mindig elfogyott! Az alaprecept lekvárral készül. Minden rokon tudja, hogy a Mama receptje igazi remekmű.
Az alapreceptből körülbelül 20 db 10×10 centis fánk készíthető, de ennyinek nem érdemes neki kezdeni, legalábbis nálunk, de az arányok miatt eszerint ismertetem.
Hozzávalók
Tésztához
1 kg liszt
1 tojás
1 cs élesztő
15 dkg cukor
0,8 liter tej
1 csipet só
4 dl olaj-sütéshez
Díszítés
1 tábla étcsokis tortabevonó
1 tábla tejcsoki
2 marék kókuszreszelék
1 doboz színes tortadara
1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés
Egy deci langyos tejben 3 dkg cukorral és egy csipet sóval elmorzsolod az élesztőt, és kicsit állni hagyod, hogy „felfusson”. Amíg ez fut, addig egy nagy tálba öntsd bele az egy kiló lisztet, üsd bele a tojást, majd az élesztős tejet. Kezdd el kézzel dagasztani, ami körkörös mozdulatokkal történik.
Folyamatosan adagold hozzá a tejet! Nálunk kilónként 1 liter tejet is felvett, de ez a liszt minőségétől is függően változhat.
Addig dagaszd, amíg el nem kezd válni az edény falától és fényes tésztát nem kapsz, ez 5-10 percet vesz igénybe. Majd egy tiszta konyharuhával takard le és egy óráig hagyd kelni.
Amikor duplájára kelt, és szép levegős a tészta, akkor kezdheted el szaggatni az 1-1,5 cm vastagra nyújtott, még nyers tésztát. Mi ehhez a linzer szaggatót használtuk, mert nincs itthon rendes fánk szaggató, de ugyanez egy söröskorsó-pálinkáspohár kombinációval is megoldható.
Ha készen vannak a kis karikák, egy nagy lábasba önts olajat és amikor már forró, tegyél bele annyi fánkot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, mert az olajban még dagadnak.
Addig süsd, amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala, és a közepén egy csík nem jelenik meg. Ha nem lyukasztod ki a közepén, klasszikus szalagos fánkot kapsz, amibe habnyomó segítségével tölteléket tehetsz! Nálunk ilyen verzió is készült, a csokimáz alatt ugyanis vaníliapuding rejtőzik. Erről a folyamatról is készítettem képeket, hogy lássátok a valóságban hogyan valósul meg a kivitelezés.
A tortabevonót olvaszd fel egy kis lábasban – a fehér csokival kezdd! A 100 grammos csokihoz 2 ek olajat adj, hogy szép fényes és jól kenhető legyen a csoki! Kanállal folyamatosan kevergesd, s mikor már teljesen folyékony, húzd le a tűzhelyről, majd gyorsan kenj a csokimázból 1-1 kanállal a fánkokra. Várj 3-5 percet, hogy kicsit dermedjen a csoki, majd díszítsd tetszés szerint.
Jó étvágyat kívánok hozzá! Palkó
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.