Rákóczi túrós

A népszerű Rákóczi túrós eredete nem teljesen egyértelmű. Egyesek szerint Rákóczi János szakácsmester kísérletezte ki az 1950-es években, és a brüsszeli világkiállításnak köszönhetően vált széles körben ismertté. Mások szerint az édesség receptje már egy 1937-es kiadású magyar szakácskönyvben is szerepelt, Rákóczi túrós lepény néven.  

A túrós édesség alapja hasonlít az édes lepényekéhez, különlegessége, hogy a túrós tölteléket tészta helyett édes tojáshabbal borítják be. A Gasztrostúdió receptje.

Hozzávalók a tésztához

20 dkg liszt

16 dkg margarin

10 dkg porcukor

1 db tojás

1 dl tejföl

kiskanál szódabikarbóna

 

Hozzávalók a töltelékhez

75 dkg túró

25 dkg cukor

2,5 dkg búzadara

2 db tojás

1 dl tejföl

2 csomag vaníliás cukor

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

 

Hozzávalók a rácshoz

2 db tojásfehérje

6 dkg cukor

kis üveg baracklekvár

 

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és félig kisütjük.

A túrótölteléket kikeverjük: a túrót, a cukrot, a búzadarát, a 2 tojássárgáját, a tejfölt, a mazsolát, a citrom héját, a vaníliás cukrot robotgéppel kikeverjük, majd a 2 tojásfehérje kemény habját szépen beleforgatjuk.

A félig megsült tésztára simítjuk és tovább sütjük.

Elkészítjük a habot: a tojásfehérjét a cukorral kikeverjük. Ha kész a tészta, a habot nyomózsákba tesszük és ferdén megrácsozzuk, az üresen maradt részt barack lekvárral kitöltjük.

Az egészet ismét vissza teszük a sütőbe, hogy a hab megpiruljon.

Sütési mód: hőlégkeveréses sütés | Sütési hőfok: 180 °C

 

Recept, fotó:  Gasztrostúdió Baranyai Szilvia
 

Ajánló

turopogacsa600_400

Túrópogácsa

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =

hirdetés