Kelt kuglóf. Régi családi recept
Régi családi receptünk kelt kuglófhoz.
Hozzávalók (egy nagyobb vagy két közepes kuglóf formában süthető)
60 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
3 tojás sárgája
3 cl rum (vagy rumaroma)
6 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
5 dkg mazsola (beáztatva)
8 dkg cukor
csipetnyi só
1 megmosott citrom reszelt héja
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!
Elkészítés
Két deci langyos tejben keverjünk el egy kávéskanál cukrot és egy kávéskanál lisztet. Morzsoljuk bele az élesztőt, s hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztőt.
Keverjük össze, majd lassan adagolva adjuk hozzá a langyos tejet és a felolvasztott vajat – tejből annyit, hogy kalácslágyságú tésztát kapjunk.
Dagasszuk, míg a tészta fényes, hólyagos nem lesz. A dagasztás végén adjuk hozzá a mazsolát és a citrom héját.
A kuglóf formá(ka)t kenjük ki kevés olajjal, és a tésztát igazítsuk el benne. A forma kb. feléig érjen.
Langyos helyen, letakarva kelesszük a duplájára (kelesztési idő 40-50 perc). Ha a tészta ez idő alatt nem emelkedik kellően meg, 5-10 percig tartsuk 50 fokra melegített sütőben.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Meleg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon. Húsz perc után mérsékeljük a hőt 160-180-ra és tűpróbáig süssük (25-30 percig).
Ha nagyon barnulna a teteje, sütőpapírral takarjuk le.
Ha kész, borítsuk rácsra, majd ha kihűlt, vaníliás porcukorral szórjuk meg.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.