Kelt kuglóf. Régi családi recept

Régi családi receptünk kelt kuglófhoz.

Hozzávalók (egy nagyobb vagy két közepes kuglóf formában süthető)

60 dkg liszt

3 dkg friss élesztő

3 tojás sárgája

3 cl rum (vagy rumaroma)

6 dl langyos tej

10 dkg olvasztott vaj

5 dkg mazsola (beáztatva)

8 dkg cukor

csipetnyi só

1 megmosott citrom reszelt héja

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!

husvetkuglof1

kuglof

Elkészítés

Két deci langyos tejben keverjünk el egy kávéskanál cukrot és egy kávéskanál lisztet. Morzsoljuk bele az élesztőt, s hagyjuk felfutni.

A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztőt.

Keverjük össze, majd lassan adagolva adjuk hozzá a langyos tejet és a felolvasztott vajat – tejből annyit, hogy kalácslágyságú tésztát kapjunk.

Dagasszuk, míg a tészta fényes, hólyagos nem lesz. A dagasztás végén adjuk hozzá a mazsolát és a citrom héját.

A kuglóf formá(ka)t kenjük ki kevés olajjal, és a tésztát igazítsuk el benne. A forma kb. feléig érjen.

Langyos helyen, letakarva kelesszük a duplájára (kelesztési idő 40-50 perc). Ha a tészta ez idő alatt nem emelkedik kellően meg, 5-10 percig tartsuk 50 fokra melegített sütőben.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Meleg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon. Húsz perc után mérsékeljük a hőt 160-180-ra és tűpróbáig süssük (25-30 percig).

Ha nagyon barnulna a teteje, sütőpapírral takarjuk le.

Ha kész, borítsuk rácsra, majd ha kihűlt, vaníliás porcukorral szórjuk meg.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 19 =

hirdetés